ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ДОНОРА КРОВІ, ЗДАЙ КРОВ –ЗБЕРЕЖИ ЖИТТЯ!!!

Фото без описуЩорічно 14 червня відзначається Всесвітній день донора крові. В цей день 2004 року пройшов перший День донора, а через рік свято було затверджено на 58-й сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я в Женеві.

             Мета цього Дня – відзначити заслуги і подякувати донорів, а також закликати тих, хто ще не здавав кров, стати донорами; підвищити рівень обізнаності про необхідність підвищення доступності безпечної крові у всіх випадках, коли вона необхідна для порятунку життів.

            Дата 14 червня вибрана не випадково. В цей день народився Нобелевський лауреат Карл Ландштейнер, який зробив видатні наукові відкриття в області вивчення крові.

Донорство крові (від лат. donare — «дарувати») та (або) її компонентів — добровільна здача крові та (або) її компонентів донорами, спрямовані на організацію та забезпечення безпеки заготівлі крові та її компонентів.

Існують різні види донорства – донорство цільної крові і донорство компонентів. Чоловіки можуть здавати цільну кров не більше 5 разів на рік, жінки – не більше 4 разів на рік. Після здачі крові повинно пройти не менше 60 днів, перш ніж донор зможе знову здавати кров.

Цього річ вторгнення Росії на територію України суттєво змістило акцент. Багато чоловіків приєдналися до складу Сил оборони, через що не можуть здавати кров, хоча саме вони роками були регулярними донорами та закривали потребу у крові. Зараз вони захищають країну від ворога.

Під час воєнних дій, відколи історія пам'ятає кровопролитні війни, донорська кров була ледь не єдиним способом врятувати бійця, який зазнав поранення з масивною крововтратою у наслідку. В реаліях сьогоднішньої війни, де ворог переважає у силі та техніці, ми, українці в тилу, повинні робити все від нас залежне, аби зберегти життя кожному бійцю. Крім того, варто не забувати й про цивільних, які стають жертвами ракетних та артилерійських ударів - їм необхідна донорська кров.

            Здавати кров не шкідливо. Людський організм еволюційно пристосований до кровопускань. Здача крові на регулярній основі сприяє самооновленню всього організму, у постійних донорів рідше спостерігаються інфаркти, сердечні напади, атеросклероз, залізодефіцитна анемія та інше. Здача крові покращує емоціональний стан людини, донор має більше шансів на виживання в надзвичайних умовах. Нарешті, донорство сприяє усвідомленню своєї соціальної значимості і підвищує свою гідність.

Ви можете стати донором, якщо:

  • у вас гарне здоров’я і самопочуття;
  • ви старші 18 років;
  • ваша вага не менше 50 кг;
  • температура вашого тіла не перевищує 36.6 ±0.3 ºC;
  • ваш кров’яний тиск в діапазоні 160/90 до 110/60;
  • у вас пульс ритмічний від 60 до 90 ударів у хвилину;
  • ви не вживали алкоголь протягом 48 годин до здачі крові;
  • ви не палили за 2 години до дачі крові.

Перед дачею крові треба дотримуватись певних правил:

        Добре відпочити, виспатись; напередодні кровоздачі потрібно виключити з раціону жирну їжу (масло, сало, жирні м’ясо та рибу, молоко, сметану, яйця, морозиво) через те, що кров насичується жировими речовинами і стає непридатною для переливання хворим; в день давання крові необхідно з’їсти легкий сніданок: чай або сік, печиво, білий хліб;

Варто пам’ятати, що кров потрібна завжди, особливо в умовах воєнного стану. У медичній практиці є дуже багато ситуацій, зокрема непередбачуваних, де потрібне переливання крові і жоден з нас не застрахований від імовірності стати цим пацієнтом.

 

Завідувач відділення епіднагляду (спостереження)

 та профілактики інфекційних захворювань

ДУ «ІФ ОЦКПХ МОЗУ» Надвірнянського РВ                                І.В.Болотова