Мільйони українців стали жертвами повномасштабного військового вторгнення росії на територію України. Люди з малими дітьми змушені ховатися в укриттях від ворожих ракет, змінювати місце проживання, шукаючи в прихистку в регіонах, віддалених від фронту.

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області, керуючись чинним законодавством, практично з перших днів війни забезпечує проведення моніторингу санітарно-епідемічної ситуації в закладах, де організовано проживання, харчування внутрішньо переміщених осіб, а також в пунктах прийому гуманітарної допомоги на території Івано-Франківської області.

З метою постійного контролю та попередження епідемічних ускладнень, дана робота продовжується і в 2023 році.

Під час проведення моніторингових відвідувань спеціалісти здійснюють збір інформації про санітарно-гігієнічні умови приготування їжі, зберігання, умови транспортування тощо; результати роботи (акти санітарно-епідеміологічного обстеження об’єкта) доводяться до відома керівників територіальних громад з наданням конкретних пропозицій щодо попередження епідемічних ускладнень; у разі виявлення порушень санітарно-гігієнічних вимог – вживаються заходи у межах повноважень.

Крім того проводиться додаткова інформаційно-роз’яснювальна робота, в т.ч. з метою запобігання виникненню гострих кишкових інфекційних захворювань та гострої респіраторної хвороби COVID-19.

Так за січень-лютий 2023 року проведено 67 моніторингових відвідувань   об’єктів тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб та 14 моніторингів місць приготування та видачі їжі для ТРО, внутрішньо переміщених осіб та соціально незахищених верств населення. Порушення встановлено у 2 випадках, про що проінформовано органи місцевого самоврядування.

Моніторинг триватиме до кінця року.