Забруднення ґрунтів впливає на все навколо. Їжа, яку ми їмо, вода, яку ми п’ємо, повітря, яким ми дихаємо,  наше здоров’я і здоров’я всього живого на планеті залежить від здоров’я ґрунтів. Вміст поживних речовин в тканинах рослин безпосередньо пов’язано з їх утриманням у ґрунті і його здатністю обмінюватися поживними речовинами і водою з корінням рослин.

Людина має великий вплив на склад грунту, його хімічну і мікроелементну складові. Нестача йоду в грунті призводить до розвитку зобної хвороби, розумової неповноцінності. Недостатня кількість фтору підвищує розвиток зубного карієсу. І навпаки, їх надмірна кількість руйнує структуру кісткової тканини і роботу кровоносної системи.

Також через забруднений грунт людина може підхопити інфекційні захворювання – холеру, чуму, дизентерію, сибірську виразку, правець, ботулізм, гангрену: вони поширюються тільки через грунт.

До даних хвороб приєдналися ще і гельмінтози, життєвий цикл яких відбувається в грунті. Тому після вулиці так важливо мити з милом руки.

Найбільшу небезпеку для людського здоров’я представляють радіоактивні і важкі метали, які містяться в грунті. Сюди вони потрапили через викиди атомних електростанцій або промислових підприємств, поховань ядерних відходів і випробування ядерної зброї. Вони повільно впливають на діяльність нервової системи і мозкової активності. Також дані метали впливають на ендокринну і кровоносну системи.На стані ґрунтів погано позначається і ведення бойових дій. Вибухові речовини, які широко використовують, потрапляють у ґрунти, бо під час будь-якого вибуху абсолютно повного згоряння вибухівки не відбувається. У багатьох випадках продукти згоряння таких речовин також є досить токсичними. Крім того, у ґрунт потрапляють залишки паливно-мастильних матеріалів та інших речовин від знищеної техніки, не слід забувати також і про техногенні аварії, які супроводжують бойові дії.

Забруднення ґрунту є руйнівним для навколишнього середовища і спричиняє негативні наслідки для всіх форм життя, які з ним стикаються. Нестійкі методи ведення сільського господарства, скорочують запаси органічної речовини ґрунту.

Для того, щоб вирішити проблему забруднення ґрунтів, необхідно розуміти її причини. Захист і збереження ґрунтів починається з нас з вами. Вибір екологічно чистих продуктів харчування, правильна утилізація небезпечних матеріалів, таких як батарейки, виробництво компосту в домашніх умовах з метою зменшення кількості відходів, які потрапляють на звалища, більш відповідальне поводження з антибіотиками  ось лише кілька прикладів того, як можна сприяти вирішенню цієї проблеми.