Фото без описуГромадяни України, які перемістилися після 24 лютого 2022 року із населеного пункту, який включений до переліку громад, що розташовані в районі проведення воєнних дій, мають право оформити аналогічну довідку своїй новонародженій дитині та подати на неї заяву про виплату допомоги на проживання ВПО.

Як зазначається згідно з постановою Кабміну від 20.03.2022 № 332 допомога на проживання ВПО з травня 2022 року надається переселенцям, які взяті на облік як внутрішньо переміщені особи ТА:

  1. з 24 лютого 2022 року перемістилися із Криму або громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій, або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), АБО мають зруйноване або непридатне для проживання житло внаслідок пошкодження та при цьому:

а)  подали заявку на відшкодування відповідних втрат до 20.05.2022 через Дію, АБО   мають документальне підтвердження від органів місцевого самоврядування факту пошкодження/знищення нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією росії.

 

В останньому опублікованому Переліку громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій, або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), (станом на 24.10.2022) перебувають громади 9 областей


При цьому згідно з Постановою Кабміну від 01.10.2014 № 509 отримати довідку про взяття на облік ВПО можуть також діти, які прибули без супроводження батьків, законного представника, та / або які народилися у внутрішньо переміщеної особи.

       Важливо! Отже, враховуючи, що Ви перемістилися після 24 лютого 2022 року із населеного пункту, який включений до Переліку громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій, або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), та маєте діючу довідку про взяття на облік ВПО, Ви маєте повне право оформити аналогічну довідку своїй новонародженій дитині та подати на неї заяву про виплату допомоги на проживання ВПО.
       Звертаємо увагу, що розмір допомоги на дитину становить 3000 грн на місяць. При цьому виплати надаються незалежно від того, чи працевлаштовані повнолітні члени сім’ї, чи є власності родини будь-які доходи, депозити, рухоме або нерухоме майно.