Фото без описуОпале листя – це не сміття, воно виконує важливу функцію для лісу, саду, парку та його жителів. Розкладаючись в ґрунті, листя додає в неї мінеральні та органічні речовини, накопичені за літо. Повільно розкладаються частини листа структурують ґрунт, покращуючи його якість. 

          Звичайно, зрозуміло, що в місцях, де листя створює незручності людям - його необхідно прибирати. Але як прибирати? На жаль, більшість людей просто спалює його, навіть не розуміючи, що таким чином створює собі ще гірші проблеми.

           Кожної весни міста та села  України втопають у диму від спалювання сміття, сухої трави, опалого листя тощо. .. При спалюванні купи сирого листя і трави горить лише верхня частина купи, нижня тліє ж і при недостатній кількості кисню виділяє в атмосферу безліч небезпечних для здоров’я людини речовин. Основним компонентом диму є чадний газ, який легко зв’язуючись з гемоглобіном крові, блокує надходження кисню до тканин, унаслідок чого настає кисневе голодування і «задуха» клітин організму людини. Вченими доведено, що у димі багаття міститься у 350 разів більше бензопиренів, ніж у сигаретному димі.

          Незважаючи на те, що вже довгий час екологи та медики говорять про шкоду від спалювання листя, а законодавство України прямо забороняє його спалювати, мешканці сіл та міст досі не позбулися цієї шкідливої звички    Окрім безпосередньої загрози людському здоров’ю, спалювання листя і сухої трави призводить до таких загроз: В сухому листі згорають зимуючі корисні комахи. Спалювання листя призводить до руйнації ґрунтового покриву, адже безпосередньо вигорають рослинні залишки, гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми. Крім того, вони гинуть і від утворюваних при горінні важких металів. За нормальних умов, коли листя перегниває, необхідні для розвитку рослин речовини повертаються в грунт. При згорянні ж утворюється зола. Не зважаючи на загальноприйняту думку, зола – дуже погане добриво і, таким чином, спалювання листя щороку призводить до все більшого збіднення грунту. Чому потрібно перейматися проблемою спалення опалого листя? Спалювання опалого листя призводить до забруднення повітря, проблем зі здоров’ям та небезпеку виникнення пожеж!!!                  

                            ЧИМ НЕБЕЗПЕЧНЕ СПАЛЮВАННЯ ТРАВИ?

               Необізнаність населення в небезпеках, які несе в собі паління трави є однією з причин, чому це явище досі побутує у наших краях, причому настільки масово. Отож, слід кожному пояснити і доступно донести, НАСКІЛЬКИ це НЕБЕЗПЕЧНО.

                                   НЕБЕЗПЕКА ДЛЯ ЗДОРОВ’Я

                В першу чергу, спалювання трави, бадилля та інших відходів є небезпечним для здоров’я. Дуже небезпечним. І це слід затямити кожному палію.

  • Викиди у повітря шкідливих для здоров’я хімічних сполук, зокрема діоксинів
  • Під час згоряння однієї тонни рослинних залишків, у повітря вивільняється приблизно 9 кг (!) мікрочастинок диму, до складу якого входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали та низка канцерогенних сполук.

          Наприклад, з тліючого листя й трави, без доступу кисню, виділяється бензопірен, що здатен викликати онкологічні захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для людини речовин.

ОТОЖ, ПІДСУМУЄМО. СПАЛЮВАННЯ ТРАВИ ТА ІНШИХ ВІДХОДІВ НЕСЕ ДЛЯ ЗДОРОВ’Я БЕЗЛІЧ НЕБЕЗПЕК:

  • розвиток алергії
  • утруднення дихання, кашель, першіння в горлі
  • сильний головний біль
  • підвищення температури
  • респіраторні захворювання
  • зниження здатності організму протистояти мікробам
  • ушкодження імунної, нервової, ендокринної системи і репродуктивних функцій
  • розлади шлунку
  • онкологічні захворювання