Фото без описуГрип – гостре інфекційне вірусне захворювання з крапельним механізмом передачі, яке характеризується гострим початком, переважним ураженням верхніх дихальних шляхів і загальною інтоксикацією,а також великою частотою виникнення ускладнень. Збудники хвороби – віруси, за типом вірусу А, В, С. Вірус грипу досі залишається одним з  найпоширеніших і найнебезпечніших збудників інфекційних захворювань людини. Він здатний викликати епідемії та пандемії, що супроводжуються високою смертністю населення. Причиною цього є швидка еволюційна мінливість вірусу, яка забезпечує його здатність долати захисні бар’єри нашої імунної системи.

            Джерелом інфекції є хвора людина або вірусоносій.  Механізм передачі  повітряно-крапельний. Зараження відбувається під час вдихання найдрібніших крапельок слизу з вірусом, що потрапляють у навколишнє середовище від хворих.

           Хвороба починається гостро: загальна інтоксикація – сильний озноб, а потім відчуття жару, різкий головний біль у ділянці лоба, надбрівних дуг, скронь, очей, який посилюється під час руху очних яблук і супроводжується світлобоязню, запамороченням, загальною слабкістю, болем у м'язах.

У першу добу хвороби явища інтоксикації домінують над катаральним синдромом, який проявляється сухістю та дертям у горлі, закладеністю носа. Але наприкінці першої доби починається сухий кашель. З'являється садніння та біль за грудиною, кашель стає нестерпним, іноді нападоподібним, можуть з'явитися носові кровотечі.

Відповідно до загальних результатів вивчення циркулюючих штамів вірусу грипу Всесвітня організація охорони здоров′я прогнозує циркуляцію в сезоні 2022-2023 років наступних штамів вірусів:

  • вірус, подібний A/Victoria/2570/2019 (H1N1)pdm09;
  • вірус, подібний до A/Darwin/9/2021 (H3N2);
  • вірус, подібний до B/Austria/1359417/2021 (лінія B/Victoria);
  • вірус, подібний до B/Phuket/3073/2013(лінія B/Yamagata)

Усі зазначені штами ввійшли до складу актуальних сезонних вакцин проти грипу.

                 Що необхідно знати про профілактику гриппу ?

 1.  Обов’язково часто і правильно мити руки з милом, а також уникати місць, скупчення людей. Поменше торкати очі, ніс і рот, особливо брудними руками.
2. Одягати маски в місцях скупчення людей
3. Раціонально харчуватись
4. Дотримуватись нормованого режиму дня, з метою запобігання розвитку імунодефіциту
5. Специфічною профілактикою є вакцинація.

Особливо необхідною вакцинація проти грипу є для представників груп ризику, серед них: діти до 5 років, вагітні жінки, люди віком від 65 років, люди з надмірною вагою, хворі на діабет, на хронічні серцево-судинні захворювання, на хронічні захворювання легенів, медичні працівники .

Найкращий час для проведення вакцинації – напередодні грипозного сезону ( у вересні). Якщо такої можливості не було, то вакцинуватися можна і впродовж всього сезону.

                                         Цікаво знати!

Недавні дослідження показали, що віруси грипу живуть на руках людини 5 хвилин. Якщо за цей час людина встигне доторкнутися до якихось речей, віруси перейдуть на них і там будуть жити набагато довше. Від 24 до 48 годин вони зберігаються на металі і пластмасі, 10 діб – на склі.

Хвора дитина доторкається до носа, очей і рота більше 300 разів в день, переносячи віруси з рук на іграшки, дверні ручки, предмети загального користування. За статистикою, один хворий на грип в середньому заражає 5 осіб.

Під час сезонних епідемій грип швидко поширюється по всьому світу. За приблизними підрахунками під час епідемій спостерігається від 3 до 5 мільйонів випадків важких форм захворювань і від 250 до 500 тисяч смертей.

 

Лікар епідеміолог

Відділення епідеміологічного нагляду

та профілактики інфекційних захворювань

 Надвірнянського РВ

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України»              І.Я. Горбаль-Клим’юк