Педикульоз — це паразитування на людині  вошей, що супроводжується свербежем і може призводити до специфічних захворювань шкіри.

Воші паразитують на людині, харчуються кров'ю людини, відкладають яйця-гниди, які приклеюють до волосся. Самка відкладає щодня 3 - 7 яєць, за все життя — від 38 до 120 яєць. Тривалість життя дорослих особин — 27-30 днів.

Розрізняють такі види педикульозу, які мають епідеміологічне значення:

  • головний — паразитування вошей на волосистій частині голови (паразит — головна воша, яка може бути перенощиком збудників висипного тифу);
  •  платтяний — паразитування вошей в складках одягу, білизни (паразит — платтяна воша, яка здатна переносити збудників поворотного тифу, волинської гарячки).

          Педикульоз має такі прояви:

  • свербіж шкіри в місці укусу воші;
  • дрібні сірувато-блакитні плями на шкірі;
  • наявність гнид у волоссі

          Шляхи передачі

Платтяні та головні воші передаються від людини до людини при безпосередньому контакті або через одяг, головний убір, полотенця, гребінці, тощо. Неможливо заразитися вошами від тварин, тобто людські воші можуть жити тільки на людині.

Педикульозом можна заразитися, практично, в будь-якому місці, де можливий тісний контакт однієї людини з іншою: в дошкільних та навчальних закладах,  магазині, потязі чи іншому громадському транспорті і навіть у туалетах, лазнях, саунах, басейнах, спортивних роздягальнях. Більш того, воша може протягом 2 – 3 днів чекати нового господаря.

          Профілактика

Наявність педикульозу є загальною соціальною. Оскільки воші передаються від людини до людини, важливо дотримуватись правил гігієни, не користуватись спільною білизною, гребінцями, головними уборами тощо.

Основні заходи профілактики педикульозу

- дотримання санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режиму у дошкільних дитячих, навчальних закладах, гуртожитках, готелях, перукарнях;

- дотримання особистої гігієни у побуті.

У перукарнях недопустиме повторне користування  накидками,  простирадлами, гребінцем, машинкою для стрижки волосся без належної обробки.

В свою чергу до заходів по дотриманню вимог особистої гігієни відносяться :

- регулярне миття тіла з одночасною зміною натільної та постільної білизни;

- догляд за волоссям ;

- систематичне чищення та догляд за верхнім одягом.

         Позбавлення від педикульозу

Аптечна мережа забезпечена достатньою кількістю засобів, що знищують вошей. Для цього зверніться до лікаря та використовуйте засоби, які він порадить. Важливо дотримуватися інструкції із застосування того чи іншого препарату та слідкувати за терміном його придатності.