Метгемоглобінеміястан підвищення рівня метгемоглобіну в крові.

      Цей стан сприяє розвитку прогресуючої гіпоксії в тканинах організму людини,  особливо дітей. У немовлят та дітей першого року життя спостерігається дефіцит ферментів, які перетворюють метгемоглобін, що призводить до його накопичення. Саме тому, чим менша дитина, тим тяжче перебігає хвороба.

     Симптомами можуть бути головний біль, запаморочення, задишка, нудота, погана координація м’язів та шкіра синього кольору (ціаноз).

Зазвичай , метгемоглобінемія  найчастіше спостерігається у людей, які проживають у сільській місцевості, де поширено  використання води із децентралізованих джерел водопостачання ( колодязів та індивідуальних свердловин).

 

      Частіше всього до захворювання на метгемоглобінемію у новонароджених  дітей призводить вживання питної води, або приготування дитячих молочних сумішей  на воді із децентралізованих джерел, яка містить значну кількість нітратів. При цьому кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а збільшує її токсичність майже у два рази, а забруднена нітратами вода навіть у смертельних дозах  - чиста, прозора, без запаху і видимих домішок, звичайна за смаком.

      

Для попередження негативного впливу нітратів на здо’ровя  населення та запобігання виникненню отруєнь і захворювань, пов’язаних з водно-нітратною метгемоглобінемією, необхідно:

 — не вживати питну воду із колодязів і свердловин, в яких вміст нітратів перевищує нормативні показники. Для приготування їжі та питних цілей дітей до 3-х років використовувати чисту від нітратів питну воду, а саме: фасовану, бутильовану столову воду;

 — дотримуватися гігієнічних вимог при облаштуванні та експлуатації колодязів.

     

Звертаємо увагу батьків, які користуються для приготування їжі дітям до 3-х  років водою із децентралізованих джерел, на те ,що вони повинні володіти інформацією щодо якості води з метою недопущення отруєння  дітей.

     Для проведення цих досліджень можна звернутись до територіального підрозділу Надвірнянського  районного відділу ДУ Івано – Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України

 

 

Відділення епідеміологічного нагляду

(спостереження) та профілактики

неінфекційних захворювань

фельдшер санітарний                                                                           Маряна  Гомінюк