Грунт є одним із чинників навколишнього середовища, що значною мірою впливає на здоров’я та санітарні умови проживання людей. Це, так би мовити,  величезна природна лабораторія, в якій безперервно протікають складні процеси руйнування і переробки органічних речовин, утворюються мінеральні і органічні речовин, відбувається відмирання патогенних бактерій, вірусів, яєць гельмінтів. Також грунт використовують для знешкодження і очищення стічних вод та побутових відходів, що утворюються в  процесі життєдіяльності  людей.   Це води, що утворюються при приготуванні їжі, митті тіла, прибиранні приміщень, пранні білизни, залишки їжі,  стічні води, сміття, що утворюєть­ся при прибиранні приміщень і вулиць, відходи на промислових підприємствах і в побуті, при утриманні тварин. У разі поганого благоустрою  населених пунктів та нерегулярного очищення ці відходи забруднюють грунт.  

Епідеміологічна роль грунту тісно пов'язана зі ступенем його забруднення, що є сприятливим середовищем для розвитку мікроорганізмів, серед яких можуть бути збудники інфекційних хвороб.

         У ґрунті живуть збудники ранових інфекцій (правець, газова гангрена), збудники ботулізму, сибірки,  спори яких зберігають життєздатність до 25 років, збудники гострих кишкових інфекцій (черевний тиф, паратифи А і В, бактеріальна дизентерія, сальмонельоз. холера, вірусний гепатит), що потрапляють з грунту у грунтову воду або поверхневі водойми і поширюються далі водним шляхом.

При травматичних пошкодженнях і вогнепальних пораненнях, коли відбувається забруднення ран грунтом, можливе виникнення правцю і газової гангрени. Тому з метою попередження цих захворю­вань людям, із забрудненими землею ранами, в обов'язковому порядку необхідно робити відповідні щеп­лення.

         Особливо велику роль відіграє грунт у поширенні глистяних захворювань таких, як аскаридоз та трихоцефальоз.  В організм людини яйця та личинки гельмінтів (аскариди, гострики) потрапляють при вживанні немитих овочів та ягід, а також при недотриманні правил особистої гігієни.

           Грунт, забруднений органічними речовинами, є місцем проживання гризунів, що є джерелами таких небезпечних інфекцій, як сказ, чума, туляремія, а також сприятливим місцем розвитку мух, які можуть переносити збудників кишкових інфекцій.

         Великий вплив на склад грунту чинить хімізація сільського господарства. Особливе значення мають стійкі пестициди, які накопичуються в грунті, воді, продуктах рослинного і тваринного походження, а також в організмі людини, що  призводять до   важких захворювань, в тому числі онкологічних.       .

        Від нестачі чи надлишку певних елементів у грунті залежить їх кількість у воді, рослинах. Так, при нестачі йоду виникає ендемічний зоб, що є  актуальним у нашій місцевості, при нестачі фтору  - карієс зубів, при надлишку фтору – флюороз зубів  та інших захворювань.

       З метою запобігання негативного впливу грунту на здоров'я людей вирішальне значення мають благоустрій і утримання населе­них пунктів, а також облаштування каналізації, озеле­нення, са­нітарна охорона грунту і раціонально організована очистка тери­торій від відходів.

  Оцінка санітарного стану грунту, рівня її забруднення і ступеня небезпеки для здоров'я людей грунтується на результатах лабораторних досліджень: фізико-хімічних, мікробіологічних, гельмінтологічних, які проводяться в Надвірнянському відділі  ДУ "ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР КОНТРОЛЮ ТА ПРОФІЛАКТИКИ ХВОРОБ МОЗ  УКРАЇНИ"  за адресою м.Надвірна  майдан Шевченка,19.

 

Начальник відділу                              О.Жеревчук