Відповідно до Цивільного процесуального кодексу України заява про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана родичами померлого або їхніми представниками до суду за межами такої території України.

 

Для отримання свідоцтва про смерть осіб, які померли на тимчасово окупованій території України, необхідно:

  • подати до будь-якого суду (за межами тимчасово окупованої території, незалежно від місця Вашого проживання) заяву про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, а разом з заявою Ви як родич покійного подаєте  – належні докази, здебільшого це свідоцтво про смерть особи видане на непідконтрольній території України; договір на проведення поховання; фото місця захоронення; довідка «заключення» про причину смерті тощо.

ВАЖЛИВО! Родичами є: чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, рідний брат, рідна сестра, дід, баба, прадід, прабаба, внук, внучка, правнук, правнучка, усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, особа, яка перебуває під опікою або піклуванням, а також особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом і мають взаємні права та обов’язки, у тому числі особи, які спільно проживають, але не перебувають у шлюбі.

Цивільним процесуальним кодексом України встановлено, що у заяві повинно бути зазначено:

  • який факт заявник просить встановити та з якою метою;
  • причини неможливості одержання або відновлення документів, що посвідчують цей факт;
  • докази, що підтверджують факт;
  • докази, що підтверджують викладені заявником обставини (наприклад, письмові свідчення очевидців, фототаблицю з місця поховання, медичні документи про смерть тощо).

Таким чином, до заяви додаються докази, що підтверджують викладені в заяві обставини.

Справи про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України розглядаються невідкладно з моменту надходження відповідної заяви до суду.

Рішення суду про встановлення факту, який підлягає реєстрації в органах державної реєстрації актів цивільного стану або нотаріальному посвідченню, не замінює собою документів, що видаються цими органами, а є тільки підставою для одержання зазначених документів.

Ухвалене судом рішення у справах про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, підлягає негайному виконанню і негайно видається учасникам справи після проголошення такого рішення або невідкладно надсилається судом до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення для державної реєстрації смерті особи. 

В даному випадку рішення суду буде підставою для реєстрації факту cмерті особи.

Після отримання ухваленого рішення Ви може самостійно звернутись до органів державної реєстрації актів цивільного стану, який повинен на його підставі провести державну реєстрацію смерті особи та видати свідоцтво про смерть.

Отже, щоб встановити факт смерті на окупованій території  Вам, необхідно:

1. Звернутися до будь-якого суду (за межами тимчасово окупованої території, незалежно від місця Вашого проживання) з заяву про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України.

2. У заяві Ви повинні зазначити який факт Ви просить встановити та з якою метою.

3. Після розгляду суду Вам видадуть рішення суду про встановлення факту смерті на окупованій території. Це рішення підлягає реєстрації в органах державної реєстрації актів цивільного стану або нотаріальному посвідченню.

4. Отримавши рішення суду про встановлення факту смерті на окупованій території, Ви звертаєтеся до органів державної реєстрації актів цивільного стану, який повинен на його підставі провести державну реєстрацію смерті особи та видати відповідне свідоцтво.

 

 

 

Сектор Надвірнянське бюро правової допомоги

відділу надання безоплатної правової допомоги

Івано-Франківського місцевого центру

з надання БВПД