Фото без описуТОВ «Івано-Франківськгаз Збут» гарантує своїм клієнтам безперебійне постачання природного газу під час дії обмежень, запроваджених урядом з 1 лютого 2021 року.

Залишаючись законослухняною компанією, «Івано-Франківськгаз Збут» виконуватиме рішення Уряду щодо тимчасового встановлення граничної ціни на газ для побутових споживачів.

У той же час в Асоціації постачальників енергоресурсів, до якої належить компанія, відзначають, що при розробці заходів захисту споживачів в умовах пандемії, Уряд не враховував досвід запровадження антикризових заходів в Європі. 

«В європейських країнах розуміють, що ті заходи, які приймаються для захисту споживачів в умовах COVID-19, будуть відбиватися на всіх учасниках ринку. Тому вони дзеркально підтримують виробників, постачальників та інших учасників системи», - заявив голова Асоціації Артем Компан.

На жаль, ТОВ «Івано-Франківськгаз Збут», що забезпечує потреби в блакитному паливі понад 95% населення області не має прямого доступу до газу українського видобутку. Сьогодні ціна енергоресурсу для прикарпатців на 90% складається з вартості імпортного газу, який набагато дорожчий за український.

«Якщо б Уряд відреагував на наші звернення (неодноразово надсилали протягом минулого року) та забезпечив всім компаніям постачальникам можливість прозоро купувати вітчизняний газ на енергетичній біржі – у нас, починаючи з жовтня, не відбувалось б такого різкого зростання ціни», - розповів директор ТОВ «Івано-Франківськгаз Збут» Юрій Пилипів.

В компанії переконані, що найбільш ефективним вирішенням питання зростання цін на газ було б збільшення адресних субсидій для вразливих категорій споживачів або продаж видобутого в Україні газу за пільговою ціною всім постачальникам, які працюють з населенням з обмеженням націнки цих постачальників.

До речі, такий підхід збігається з позицією Європейської Бізнес Асоціації, котра у своїй заяві від 15 січня зазначила, що саме ринок та вільна конкуренція дають змогу визначити ціну на газ для населення, в тому числі, і на газ українського видобутку. Адресна допомога населенню та проведення широкомасштабних заходів із підвищення енергоефективності мають стати ключовими пріоритетами для влади з метою підтримки населення та зниження тарифів на комунальні послуги.

Хочемо зауважити, що клієнти, які брали участь у акції «Твоя енергонезалежність», продовжуватимуть отримувати блакитне паливо у рамках попередньо укладених договорів за тими цінами, які були в них зафіксовані.

Нагадуємо, що під час дії карантинних обмежень «Івано-Франківськгаз Збут» не здійснює щодо боржників штрафних нарахувань. Компанія вдячна усім клієнтам, які вчасно сплачують за спожитий ресурс і не ставлять під загрозу існування усієї газопостачальної галузі держави.

«Івано-Франківськгаз Збут» вже більш як п’ять років залишається надійним постачальником природного газу для населення та промисловості Прикарпаття.