Фото без описуЗа останні декілька років в Україні набуло поширення таке порушення авторського права, як незаконна демонстрація фільмів в кінозалах і кінотеатрах. Така незаконна демонстрація фільмів порушує майнові права правовласників.

Відповідно до п. 3 ст. 15 Закону України «Про авторське право і суміжні права» виключне право автора (чи іншої особи, яка має авторське право) на дозвіл чи заборону використання твору іншими особами дає йому право дозволяти або забороняти публічну демонстрацію і публічний показ.

            Відповідно до ст. 1 цього Закону публічна демонстрація аудіовізуального твору – публічне одноразове чи багаторазове представлення публіці за згодою суб’єктів авторського права у приміщенні, в якому можуть бути присутніми особи, які не належать до звичайного кола однієї сім’ї або близьких знайомих цієї сім’ї аудіовізуального твору.

            Крім того, Законом України «Про кінематографію» закріплений порядок та умови демонстрування фільмів, а саме:

Стаття 15. Права та умови розповсюдження і демонстрування фільму.

Право на розповсюдження і демонстрування національних та іноземних фільмів на всіх видах носіїв зображення надається суб’єктам кінематографії центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері кінематографії. Документом, який засвідчує це право та визначає умови розповсюдження і демонстрування, є державне посвідчення на право розповсюдження і демонстрування фільмів. Фільми, на які видані державні посвідчення на право розповсюдження і демонстрування, вносяться до державного реєстру фільмів. Положення про державне посвідчення на право розповсюдження і демонстрування фільмів затверджується Кабінетом Міністрів України.

Виходячи з вищенаведеного, незаконною демонстрацією аудіовізуального твору можна назвати протиправну діяльність фізичної та/або юридичної особи, яка не отримала від правовласника прав на демонстрацію фільмів, що підтверджуються угодою з виробником фільму або його правовласником, наявністю Державного посвідченням на право розповсюдження і демонстрування фільмів. Крім того, демонстратор аудіовізуального твору має бути внесений до Державного реєстру виробників та розповсюджувачів фільмів, який веде Державне агентство України з питань кіно.

Особа, яка незаконно демонструє фільми може бути притягнута до кримінальної відповідальності за ст. 176 Кримінального Кодексу України – Порушення авторського права і суміжних прав.  

 

Надвірнянське бюро правової допомоги

Івано-Франківського місцевого центру

з надання БВПД