Фото без опису29 липня 2020 року Кабінет Міністрів України затвердив Постанову №663 «Про внесення змін до Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю і державної соціальної допомоги на догляд», якою встановлено  виплату щомісячної державної соціальної допомоги на догляд одиноким пенсіонерам, яким виповнилося 80 та більше років, та які потребують постійного стороннього догляду.

        Для призначення соціальної допомоги на догляд, одиноким особам, яким виповнилося 80 та більше років необхідно надати до органу соціального захисту населення такі документи: заяву, декларацію, копію паспорта та ідентифікаційного коду, висновок лікарської-консультативної комісії.

        Розмір допомоги становить 40 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність 684,80 грн (1712 грн – прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність *40% = 684,80 грн).

       *Довідково: одинока особа - це особа, яка не має працездатних родичів, зобов'язаних за законом її утримувати.

       Відповідно до статті 51 Конституції України, повнолітні діти зобов'язані піклуватися про своїх непрацездатних батьків.

       Відповідно до статті 202-203 Сімейного Кодексу, повнолітні дочка, син зобов'язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги. Дочка, син крім сплати аліментів зобов'язані брати участь у додаткових витратах на батьків, викликаних тяжкою хворобою, інвалідністю або немічністю.