З початком опалювального сезону ТОВ «Івано-Франківськгаз Збут» фіксує невтішну тенденцію до росту заборгованості за спожитий природній газ. Так, станом на другу декаду листопада, загальна заборгованість клієнтів перед компанією становить понад 447 млн грн. З них борг населення – 436,24 млн грн, промислових підприємств – 3,88 млн грн, ще понад 6 млн боргують бюджетні та релігійні організації краю.

Якщо на початок осені за газ боргував майже кожен другий мешканець області, то уже в листопаді частка боржників зросла до 60%. Як показує досвід нашого спілкування з боржниками, інколи люди ними стають піддавшись на популістські заяви окремих політиків, нібито під час карантину можна не сплачувати за комунальні послуги. Насправді, на період карантину для компаній, що забезпечують наш комфорт в оселях, діє заборона нараховувати боржнику штраф та пеню. Також заборонено припиняти надання житлово-комунальних послуг у разі їх несплати або оплати в неповному обсязі.

Водночас перед споживачем залишається обовязок розраховуватися за спожиту послугу, в іншому випадку кошти з нього можуть бути стягнені в судовому порядку. «Під час карантину єдиний дієвий спосіб впливу на злісних неплатників - це суд. За останні тижні ми вже розіслали понад десять тисяч  листів-нагадувань про необхідність сплатити борг за блакитне паливо», - розповів директор ТОВ «Івано-Франківськгаз Збут» Юрій Пилипів.

До речі, невчасна оплата комунальних послуг – це ще й ризик залишитись без державної допомоги у вигляді субсидії. Варто зазначити, що в питанні надання субсидій відбулися певні зміни. Про це, зокрема, в інтерв’ю місцевим ЗМІ повідомив заступник директора департаменту - начальник управління соціального захисту населення Івано-Франківської ОДА Степан Микицей. За словами чиновника, тепер підставою для припинення отримання субсидії є борг у понад 340 грн за 1 місяць. При цьому субсидію скасовують лише на послугу за яку боргуєш, а не на всю комуналку.

Щоб не витрачати час на судові розгляди чи біганину через переоформлення субсидії краще не допускати виникнення заборгованості.

Втім, якщо така заборгованість все ж виникла і ви розумієте, що одразу її погасити немає фінансової можливості – виходом стане договір реструктуризації боргу.

«Заборгованість реструктуризується на строк до 12 місяців залежно від суми заборгованості та рівня сукупного доходу на дату реструктуризації. Зазвичай заборгованість необхідно погашати рівними частинами, а розмір першого внеску складає від 30 до 50 відсотків. Як правильно оформити заяву та інші деталі можна уточнити в Контакт-центрі за телефоном 0342 76 63 04», - говорить начальник відділу продажів фізичним особам ТОВ «Івано-Франківськгаз Збут» Леся Хараїм.

Зважаючи на зростання захворюваності на COVID-19, рекомендуємо нашим клієнтам уникати місць масового скупчення людей та оплачувати рахунки за газ дистанційно. Для вас працюють онлайн сервіси сайту 104.ua: Особистий кабінет, мобільні додатки для Android та iOS, а також вайбер-бот. Окрім того, розроблена експрес-реєстрація, яка дозволяє створити Особистий кабінет на сайті 104.ua всього за один дзвінок.

Для цього потрібно зателефонувати до Контакт-центру за номером 067 65-65-104 і повідомити оператору номер особового рахунку (він є в платіжці кожного клієнта). Оператори самі зареєструють кабінет, а споживач у СМС отримає логін та пароль до нього.