Фото без описуЕпідемічна ситуація щодо захворюваності на COVID-19 в країні та області залишається надзвичайно напруженою, а кількість нових хворих постійно зростає. Прикарпаття другий тиждень поспіль живе в умовах «червоного» та «помаранчевого» рівнів епідемічної небезпеки.

 

Згідно останнього рішення Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій  (протокол № 28 від 03.09.2020 р.),  з 07 вересня 2020 р.  епідемічна карта Прикарпаття виглядає так:

- «червона» зона: міста Івано-Франківськ, Калуш та Коломия, Косівський та Тисменицький райони Івано-Франківської області;

- «помаранчева» зона: міста Болехів, Бурштин та Яремче, Богородчанський, Верховинський, Галицький, Городенківський, Долинський, Калуський, Коломийський, Надвірнянський, Рогатинський, Рожнятівський, Снятинський та Тлумацький райони Івано-Франківської області,

В межах «червоного» та «помаранчевого» рівнів епідемічної небезпеки встановлені значні протиепідемічні обмеження, що визначені  постановою КМУ від 22.07.2020 р. № 641 «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (зі змінами).

В цих непростих умовах  Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківський області продовжує здійснювати контроль за дотриманням умов карантину та виконанням протиепідемічних обмежувальних заходів спільно з підрозділами Національної поліції.

Так, за період з 02.09. по 08.09.2020 р. всього здійснено 1019 моніторингових відвідувань, в тому числі:

- закладів громадського харчування - 402, виявлено 95 порушень (24%);

- закладів дошкільної освіти - 65, порушень не виявлено;

- закладів  загальної середньої освіти  - 54, виявлено 6 порушень (11%);

- обєктів торгівлі продовольчими товарами - 282, виявлено 56 порушень (20%);

- обєктів торгівлі непродовольчими товарами - 115, виявлено 22 порушення (19%);

- агропродовольчих ринків - 61, виявлено 18 порушень (30%);

- перукарень, салонів краси - 40, виявлено 3 порушення (8%).

 

В період 05-06.09.2020 р. (минулі вихідні дні) Головним  управлінням Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області були проведені моніторингові відвідування закладів громадського харчування, де могли проводитись масові заходи.

 

Всього обстежено 280 закладів громадського харчування (за участю представників органів виконавчої та місцевої влади – 45  (16%)),

-  виявлено 69 порушень;

- складено 65 протоколів:  в «червоній» епідемічній зоні – 24, в «помаранчевій» – 41;  в тому числі спеціалістами Держпродспоживслужби – 62 протоколи, органами Національної поліції – 3;

- зафіксовано проведення 35 масових заходів (весіллів, днів народжень), в тому числі в «червоній» епідемічній зоні – 10 (Косівський, Тисменицький райони, місто Івано-Франківськ), в «помаранчевій» – 25 (найбільше – в Рогатинському, Богородчанському та Верховинському районах).

Щоденний (в т.ч. під час вихідних днів) моніторинг підконтрольних об’єктів буде тривати постійно до закінчення карантину.

 

Черговий раз закликаємо суб’єктів господарювання, жителів та гостей  Прикарпаття: дотримуйтесь карантинних вимог та протиепідемічних норм.

Безперечно – всі певною мірою втомилися від щоденних правил, невтішної статистики та очікування погіршення ситуації.

Однак сьогодні усі країни змушені пристосовуватися до нової реальності, і Україна – не виняток.

Тому для кожного з нас дотримання правил адаптивного карантину – в т. ч. носіння масок у громадських місцях, миття й дезінфекція рук, дотримання дистанції та уникнення масових скупчень – це вже базова щоденна потреба, частина життя.

 

Нагадуємо: отримати консультацію або повідомити про порушення протиепідемічних правил можна за тел. 0342-51-13-89, 52-83-98 (в Головному управлінні),  або  в районних, міських управліннях, відділах  (адреси та контактні телефони  - за посиланням).