Не лише з коронавірусом доводиться боротись сьогодні працівникам усіх підрозділів Держпродспоживслужби Прикарпаття.  

В ці святкові дні Служба зіштовхнулась із ще одним серйозним викликом – африканською чумою свиней.

 

Так, 22 серпня 2020 року о 13 год. 40 хв. власником особистого селянського господарства в Рогатинському районі (с. Лукавець-Журівський) було повідомлено  Рогатинську районну державну лікарню ветеринарної медицини про захворювання та загибель  свиней.

Відповідно  до  вимог, спеціалістами  Рогатинського районного управління  Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області створено робочу групу із спеціалістів районного управління, районної державної лікарні ветеринарної медицини, Рогатинської міжрайонної державної лабораторії  Держпродспоживслужби, котра виїхала на місце випадку.

О 15 год. 10 хв. проведено  епізоотичне розслідування випадку захворювання і загибелі свиней; встановлено:  в господарстві знаходилось 62 голови свиней, в т. ч. 14 дорослих і 48 молодняка.

Результати  анамнезу, клінічного огляду та розтину вказували на підозру захворювання на АЧС.

Відібраний матеріал 22 серпня  о 21 год. 48 хв. доставлено до Івано-Франківської державної регіональної лабораторії Держпродспоживслужби для проведення бактеріологічних, хіміко-токсикологічних та молекулярно-генетичних досліджень з метою встановлення  діагнозу.

В місці виявлення захворювання проведено заходи, відповідно до діючої Інструкції щодо профілактики і ліквідації захворювання на АЧС (трупи закопано, проведено дезінфекцію).

23 серпня  об 11 год. 30 хв. методом ПЛР (полімеразної ланцюгової реакції) при проведенні молекулярно-генетичних досліджень виявлено ДНК вірусу АЧС (звіт про результати дослідження патологічного (біологічного) матеріалу №002165 п.м./20 від 23.08.2020 р.)

Згідно з Інструкцією, робоча група спеціалістів Головного управління, Рогатинського районного управління та Рогатинської районної лікарні вет.медицини  провела відповідні  заходи:

-  все поголів’я свиней  умертвлено безкровним  методом, трупи закопані;

- в приміщенні, де утримувались свині, проведено механічну очистку залишків гною та його дезінфекцію;

-  проведено вимушену дезінфекцію.

Державним інспектором Рогатинського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області видано розпорядження про тимчасове накладання карантинних обмежень на особисте селянське господарство громадянина, де утримувались свині,  до проведення засідання НПК.

Завдяки професійним та своєчасним діям спеціалістів усіх ланок Держпродспоживслужби в області, станом на 20 год. 23 серпня вогнище захворювання свиней на АЧС локалізовано.

Ситуація заходиться під контролем Головного управління  Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області.