Кредити, взяті подружжям в період шлюбу, є спільними і діляться пропорційно часткам розділеного майна. Простіше кажучи, при розлученні кредити діляться навпіл.

Судова практика підтверджує, що навіть кредит, оформлений на чоловіка або дружину, якщо грошові кошти були витрачені спільно або на спільні потреби, виплачується обома членами подружжя.

Таким чином, чоловік (дружина), який не бажає поодинці виплачувати борг, взятий на сімейні потреби, повинен довести, що взяті в кредит гроші були витрачені не на особисті цілі.

До особистих боргів одного з членів подружжя відносяться:

  • кредити, отримані без відома і / або згоди другого з подружжя, витрачені на власні потреби;
  • кредити, отримані до реєстрації шлюбу;
  • кредити отримані після розірвання шлюбу.
  • заборгованість, якщо вона виникла в той час, коли сімейні відносини чоловіка і дружини були фактично припинені, але таке припинення не було оформлено документом, яке свідчить про розірвання шлюбу.

Найпростіший і швидкий спосіб розділити кредитні зобов’язання при розлученні – домовитися. Домовленість подружжя може бути досягнута як в шлюбі (у вигляді шлюбного договору), так і на етапі розірвання шлюбу (у вигляді письмової угоди про розподіл майна).

Якщо мирний розділ боргів неможливий, колишньому подружжю доведеться звертатися до суду.

Для того щоб відстояти свої інтереси під час розподілу боргових зобов’язаньнеобхідно :

  • перш за все, спробувати досягти мирної угоди;
  • якщо домовитися не виходить, потрібно звертатися до суду з позовом про розподіл майна, в тому числі кредитних зобов’язань.

Розділ боргу подружжя в судовому порядку, відбувається з урахуванням строків позовної давності. Так, звернутися до суду можна протягом трьох років після розірвання шлюбу або після того, як один з подружжя дізнався про наявність у другої сторони невиконаних боргових зобов’язань (що, звичайно ж, необхідно буде належним чином довести).

Надвірнянське бюро правової допомоги

Івано-Франківського місцевого центру

з надання БВПД