Фото без описуПозовна давність це той термін, протягом якого кредитор має право вимагати від позичальника виконання договірних зобов'язань.

Позовна давність за кредитом в Україні поділяється на загальну і спеціальну.

Стаття 257 Цивільного кодексу України говорить, що загальна позовна давність становить три роки. Що ж стосується спеціальної давності, то в цій статті нас цікавить та частина, в якій йдеться про неустойку, штрафи і пені, з позовною давністю в один рік. У той же час, така позовна давність не абсолютною, і може бути змінена, чим часто користуються банки для збільшення позовної давності. Але при цьому обов'язковою умовою для збільшення позовної давності поінформованість позичальника про такі зміни.

Таким чином, хоча формально термін позовної давності за кредитним договором і становить три роки, на практиці він може бути дещо іншим. Все залежить від умов кредитного договору та виду заборгованості.

З якого моменту рахується термін позовної давності по кредиту

Відповідно до Цивільного кодексу України (ЦПК), сплив позовної давності підставою для відмови в позові. Тому нам важливо з'ясувати, коли закінчується термін позовної давності за кредиторською заборгованістю, щоб убезпечити себе від можливих неправомірних претензій з боку кредитора. Кредиторська заборгованість включає в себе тіло кредиту, відсотки за користування кредиту, штрафи і пені за несвоєчасне виконання взятих на себе зобов'язань. Так, згідно з правовою позицією Верховного Суду України у справі 6-249цс15 стосовно особливостей визначення початку перебігу позовної давності і стягнення відсотків за кредитним договором, відсотки по кредиту і пеня за відсотками підлягають стягненню з відповідача в межах позовної давності, обчисленої за три роки (для відсотків) і один рік (для пені) до дня звернення до суду. Новий Верховний Суд дещо видозмінив таку правову позицію, і встановив, що позовну давність по заборгованості по кредиту не можна починати обчислювати з дня закінчення визначеного договором терміну кредитування, оскільки встановлення такого терміну має значення не для визначення початку перебігу позовної давності за вимогами кредитодавця з погашення заборгованості за цим договором, а перш за все для визначення позичальникові розміру щомісячних платежів. Право кредитодавця нараховувати передбачені договором відсотки по кредиту припиняється після закінчення визначеного договором терміну кредитування (терміну, на який позичальник отримав кредит).

Позовна давність за щомісячними платежами

Позовна давність за кредитним договором поняття досить широке, адже якщо кредитний договір встановлює окремі зобов'язання, які деталізують обов'язок позичальника повернути борг частинами і передбачають самостійну відповідальність за невиконання цього обов'язку, то незалежно від визначення в договорі терміну кредитування право кредитодавця вважається порушеним з моменту порушення позичальником терміну внесення чергового платежу. В такому випадку, термін позовної давності по кожному щомісячному платежу в межах строку кредитування відповідно до ч. 5 ст. 261 ЦКУ починається після невиконання або неналежного виконання позичальником чергового платежу і обчислюється окремо по кожному простроченого платежу. Наприклад, в договорі зазначено, що позика повертається щомісячно, і за несвоєчасне внесення платежу передбачений штраф і пеня. В такому випадку, позовна давність у три роки встановлюється окремо до кожного невиконання щомісячного платежу. Тому, в разі порушення позичальником зобов'язань за кредитом, позовна давність повинна обчислюватися з моменту настання строку погашення чергового платежу.

Як застосувати термін позовної давності по кредиту

Закінчення строку позовної давності за кредитним договором ще не означає, що позичальнику можна спати спокійно. У разі подання кредитором позовної заяви, суд не зобов'язаний самостійно перевіряти терміни позовної давності за кредитним договором це завдання відповідача (позичальника). Тому дуже важливо своєчасно скласти правовий договір з професійним юристом, який вивчить документи, надасть консультацію і зможе представляти інтереси клієнта в суді.

Також слід пам'ятати: щоб заявити в суді про застосування терміну позовної давності за банківськими та мікрофінансовим кредитами, цей термін не повинен перериватися. Мається на увазі, що якщо позичальник писав кредитору листа про реструктуризацію боргу, або ж мала місце хоча б мінімальна оплата частини боргу, то строк позовної давності вважається перерваним. Новий відлік позовної давності буде розпочато з моменту відправлення листа кредитору (з моменту оплати частини боргу).

Позовна давність за кредитом і карантин

Піклуючись про населення нашої країни, парламент прийняв закон 3275, яким встановлено поправки в законодавство щодо закінчення строків позовної давності. Так, с 2 квітня 2020 року продовжено позовну давність на період дії карантину в Україні. Тобто, вся позовна давність тепер буде розраховуватися за формулою "позовна давність, встановлена ??законом, плюс термін дії карантину в Україні". Крім того, банки під час карантину не припиняють нараховувати відсотки, просто виплата цих відсотків може бути відстрочена на період дії карантину. Єдиною втіхою для позичальників може бути тільки те, що на час карантину заборонені штрафи і пеня.

 

За більш детальною інформацією Ви можете звернутись до  відділу «Надвірнянське бюро правової допомоги» за тел.: 2-80-51; 050-71-91-048.

 

 

 

 

 

Надвірнянське бюро правової допомоги

Івано-Франківського місцевого центру

з надання БВПД