Фото без описуВідповідно до Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.08.1993 р. № 637, основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка.

Як довести наявність стажу без трудової книжки?

При відсутності у людини трудової книжки, а також в тих випадках, коли в ній відсутні необхідні записи або містяться неправильні (неточні) дані про періоди роботи, стаж встановлюється на підставі інших документів, виданих за місцем роботи, служби, навчання, а також архівними установами. Якщо письмові докази трудової діяльності не збереглися, підтвердження стажу проводиться органами Пенсійного фонду на підставі показань свідків (постанова КМУ «Про затвердження Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній»).

Які документи можуть бути доказом трудового стажу?

Документальним підтвердженням наявності в особи необхідного пенсійного стажу є:

- довідки підприємства;

- виписки з наказів;

- особові рахунки та відомості на видачу зарплати;

- посвідчення і характеристики з місця роботи;

- трудові договори і угоди з відмітками про їх виконання;

- інші документи, що містять відомості про періоди роботи.

При відсутності вищевказаних документів як доказ робочого стажу приймаються членські квитки профспілок. При цьому підтверджуються тільки ті періоди роботи, за які є відмітки про сплату членських внесків.

Особливості підтвердження стажу показаннями свідків

При відсутності документів стаж роботи, який дає право на пенсію, встановлюється на підставі показань двох і більше свідків, які б знали заявника по спільній з ним роботі на одному підприємстві, установі, організації. Показання свідків застосовуються при неможливості отримання документального підтвердження пенсійного стажу в зв’язку з:

- військовими діями, аваріями, катастрофами;

- стихійними лихами та іншими надзвичайними ситуаціями;

- ліквідацією підприємства, установи, організації;

- відсутністю архівних даних з інших причин.

 

Надвірнянське бюро правової допомоги Івано-Франківського місцевого центру з надання БВПД