Фото без описуЩодо очистки смуг автомобільних доріг:

 - державного значення

Протяжність доріг державного значення в Івано-Франківській області складає 1008,9 км. Невід’ємною частиною доріг є зелені насадження, які можна розділити в залежності від функціонального призначення на такі види:

а) декоративні зелені насадження – придають прилеглій до дороги території естетичного вигляду;

б)технічного призначення - виконують функції укріплення укосів насипів та виїмок від надмірного зволоження і наступного сповзання схилів;

в)захисні зелені насадження - виконують функції захисту від снігових заносів, шумового забруднення, викидів відпрацьованих газів від транспортних засобів, тощо.

Розміщення зелених насаджень регламентується вимогами ДСТУ 3587-97. Вони не повинні погіршувати видимість технічних засобів організації дорожнього руху. Насадження, які розміщені ближче ніж зазначено в ДСТУ, підлягають вирубці або огородженню. В залежності від категорії дороги відстань від кромки проїзної частини до найближчого краю стовбура дерева складає від 9,5 м для ІІІ категорії до 14 м для І категорії автодороги.

Згідно розподілу коштів, затверджених Укравтодором, на експлуатацію та збереження автомобільних доріг загального користування державного значення на роботи по видаленню та прибиранню сухих, аварійних дерев, ліквідації чагарникової порослі, косіння трав, озеленення в межах смуги відведення автомобільних доріг передбачено 1 % коштів від загального фінансування робіт з поточного дрібного та експлуатаційного утримання доріг.

Цього року дані роботи проводяться з січня місяця на наступних автомобільних дорогах:

  • М-12, Стрий - Тернопіль - Знамянка - (с. Загіря, с. Залужжя);
  • Н-09, Мукачево-Львів - (с. Ямниця, с. Тязів, м. Галич);
  • Н-10, Стрий – Чернівці-Мамалига– (с. Хомяківка, м. Тисмениця);
  • Р-20, Снятин – Тязів -  (біля м. Городенки);
  • Р-21, Долина – Хуст – (с. Новоселиця, с. Вигода);
  • Р-24, Татрів-Кам’янець-Подільський – (с. Ценява, с. Шепарівці).

Всього спочатку року видалено та прибрано сухих, аварійних дерев, ліквідовано чагарникової порослі в межах смуги відведення автомобільних доріг протяжністю 11,5 км. Ці роботи будуть продовжені в наступні місяці 2020 року при сприятливих погодних умовах в межах коштів, виділених на дані роботи.

 

- місцевого значення

1. Скошування  трави  механізовано та з використанням ручного кущоріза  327 га, що становить 35 відс. від загальної протяжності а/д загального користування місцевого значення.

2. Видалення порослі у смугах відведення становить 374 га, або  20 відс. від загальної протяжності а/д загального користування місцевого значення.

3. Розробляється технічне завдання для проведення закупівель по експлуатаційному утриманні автомобільних доріг загального користування місцевого значення в Івано-Франківській області на 2020 рік.