Фото без описуВже не вперше Комунальний заклад культури «Переріслянський центр культури і дозвілля» Переріслянської сільської ради ОТГ організовує та проводить в населених пунктах, які належать до складу Переріслянської об`єднаної громади, фольклорні, обрядові свята, та святково-розважальні концертні програми. Одним із таких яскравих свят в ОТГ стали «ПЕТРІВЧАНІ ЗАБАВИ», яке відбулось в с.Гаврилівка 12 липня в день християнського свята Верховних Апостолів Петра і Павла.

Методист КЗК «Переріслянський ЦКіД» Ольга Багрійчук, відкриваючи «Петрівчани забави», привітала та повіншувала з іменинами всіх Петрів, Павлів і Петрунель, та побажала всім іменинникам здоров'я та ласк з неба. Також Ольга Михайлівна в своєму виступі згадала про наших доблесних воїнів-атовців, хлопців, дівчат та жінок «які забезпечують нам мир на Сході України, щоб ми сьогодні мали це свято, щоб ми пошанували їх у нашій творчості».
Отець Роман Григораш - парох храму Святого Архистратига Михаїла УГКЦ с.Гаврилівка, благословляючи святочне дійство, привітав всіх присутніх, а також всіх жителів об`єднаної Переріслянської громади, з Християнським святом Апостолів Петра і Павла та разом з усіма учасниками свята помолився за здоров'я всіх Захисників Української держави.
Міцного здоров`я, божого благословення, наснаги та добробуту всім присутнім, а особливо іменинникам, побажав в своєму виступі в.о.старости с.Гаврилівка Василь Грицяк. Василь Васильович також наголосив на тому що під час святочного дійства буде проводитись збір коштів на лікування онкохворої жительки с.Гаврилівка Марії Сідляр, та особисто вніс першу пожертву. До збору коштів потім долучилися односельчани та гості.
Сільський староста також запросив до слова представника від місцевих орендарів, які фінансово долучилися до проведення сільського свята та допомагають місцевій церкві та селу Гаврилівка. Орендарі також виділили фінанси на грошові премії, які вручили самобутньому художнику з с.Гаврилівки Івану Гевкалюку, чиї картини має чи не кожна гаврилівська сім'я, і чиї роботи були представлені на святі, та талановитим гаврилівським вишивальницям - колишній бібліотекарці села Марії Глинчак, заступниці директора Гаврилівського ліцею Світлані Сідляр, та Гринчак Марії, вишивки яких були представлені на імпровізованій виставці .
До привітань приєднались також депутати Івано-Франківської обласної ради Михайло Іваночко та Юрій Голіней.
«Тішуся тим, що ви шануєте нашу українську традицію, тішуся тим, що ви всі одягнені в українських строях,…тішуся тим, що ви всі тут і живете українським духом» наголосив в своєму виступі Михайло Іваночко. Вітаю всіх учасників свята з урочистим святом Петра і Павла.
«Міцного здоров'я, щастя, радості та благополуччя» побажав у своєму виступі всім іменинникам-гаврилівчанам Юрій Голіней та подякував громаді ОТГ за запрошення побувати на такому прекрасному мистецькому святі.
Фото без описуВ святковому дійстві «Петрівчані забави» взяли участь талановиті діти з сіл Переросля, Фитькова, Волосова та господарі свята, аматори сцени с.Гаврилівка.
А розпочала святкову концертну програму чарівна та неповторна Христина Хабайлюк, яку в Гаврилівці називають «золотим» голосом села. І це дійсно так. Бо талановита дівчина, хоч ще зовсім юна (навчається в 11 класі) зуміла причарувати своїм чарівним мелодійним співучим голосом не тільки своїх односельчан, ба навіть приворожила своїм співом Народного артиста України Миколу Свидюка, який давав того дня концерт в Гаврилівці. Співак та композитор Микола Свидюк, зачувши краєм вуха, як дівчина підспівувала в залі «Два кольори» зразу запросив Христину на сцену і навіть заспівав з нею дуетом декілька українських народних пісень.
…З імпровізованої сцени звучали мелодійні українські пісні, ведуча свята Ірина Гавкалюк запрошувала до мікрофону талановитих самодіяльних артистів, Василь Андрусяк тримав якісний звук, наскільки це дозволяла клубна апаратура, і свято тривало.
А для всіх гостей «Петрівчаних забав» співали та танцювали:
- Назарій Романюк (с.Гаврилівка);
- Наймолодші учасники, вихованці дитячого садочка «Незабудка» с.Гаврилівка (кер. Наталія Король);
- Дитячий колектив «Первоцвіт» з с.Фитьків (кер.Ірина Саф`ян), який представив глядачам сценку «Петрівчані забави» автором якої є фитьківська поетеса Надія Попович;
- Молодіжна рада Переріслянської ОТГ (кер. Людмила Станчук) ,з композицією та запальним танцем;
- Солістка Іванка Одокій (с.Гаврилівка);
- Талановиті співачки, солістки з с.Перерісль Діана Непеляк, Анастасія Крук, Юлія Мисліцька;
- Соліст Василь Слободян (с.Гаврилівка);
- Уляна Угринчук, з своїм сином, сімейне тріо - Леся Чернець з дочками Яною та Зоряною,(с.Волосів);
- Танцюристки Марія та Софія Казюк (с.Гаврилівка);
- Вокальний ансамбль дівчат (с.Гаврилівка);
- Анастасія Рогів, (Т.Шевченко «І мертвим і живим і ненародженим…»), с.Гаврилівка.
Запальним танцем «Жива душа» потішив всіх присутніх хоеографічний колектив «Муза» (кер.Людмила Станчук ) з села Волосів.
Була в святковому концерті й сторінка гумору. Христина Хабайлюк та Вікторія Куєвда показали для всіх учасників святкового дійства гумористичну сценку авторства Уляни Пилип'юк «З Італії в реалії», а самодіяльні актори Світлана Макарська та Роман Мельник побували в ролі тещі та зятя в однойменній гумористичній сценці Уляни Пилип'юк «Теща та зять».
Опісля всіх присутніх запросив до глядацького залу Народний артист України Микола Свидюк, який більш як півтори години дарував глядачам свої найкращі пісні, брав до танцю найменших дівчаток-глядачок, співав з найстаршими, та дарував веселий настрій всім глядачам.
…Свято закінчилось. Але гаврилівчани ще довго не розходились від клубу. Недалеко, за літніми столиками біля місцевого кафе, поважні газди та газдині співали пісні, дітлашня скакала на батуті та їла солодку вату та морозиво, а дівчата стояли в черзі щоб зазнимкуватись з Миколою Свидюком (який, до речі, не відмовляв у спільній фотографії нікому з шанувальників). Деякі з дівчат напрошувались до нього в бек-вокалісти, на що пан Микола хитро усміхався і обіцяв подумати…
Ще скажу по секрету, що Комунальний заклад культури «Переріслянський центр культури і дозвілля» вже готує для жителів ОТГ наступне цікаве свято.

Організатори говорять,що то буде щось незвичайне.

Дочекайтесь.

Більше світлин можна подивитися ТУТ:  

Володимир Питлюк