12 червня 2019 року, на виконання п.5 Наказу Міністерства соціальної політики України «Про надання об’єднаним територіальним громадам технічної підтримки щодо виФото без описуконання функцій у сфері соціального страхування захисту населення та захисту прав дітей»

від 11.04.2019 р. № 551 та відповідно до Угоди про спільну діяльність заключеної 04.02.2019 р. між Надвірнянським відділенням та Переріслянською ОТГ та з метою організації співпраці з Переріслянською ОТГ, яка відібрана з урахуванням пропозицій Івано-Франківської ОДА для надання технічної підтримки щодо виконання функцій у сфері соціального захисту населення, начальник Надвірнянського відділення Николайчук Т.Р. та головний спеціаліст-страховий експерт з охорони праці Гутин Г.І.  з метою координації роботи та здійснення методичного супроводу діяльності Переріслянської ОТГ з питань соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та нещасних випадків на виробництві, професійних захворювань, провели 12 червня 2019 року семінар-нараду з керівництвом Переріслянської ОТГ та керівниками усіх структурних підрозділів ОТГ з питань соціального страхування, а саме:

1. Інформування про перелік та порядок надання соціальних послуг, матеріального забезпечення та страхових виплат застрахованим  особам і членам їх сімей на території Переріслянської ОТГ.

Фото без опису2. Про здійснення заходів медиками КНП «Переріслянської амбулаторії загальної практики сімейної медицини Переріслянської сільської ради ОТГ» щодо направлення та медичного відбору застрахованих осіб на відновлювальне лікування у реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів.

3. Про надання застрахованим особам і страхувальникам консультацій з питань застосування законодавства про соціальне страхування.

4. Про право на санаторно-курортне лікування потерпілих на виробництві, яких на території Переріслянської ОТГ проживає 6 осіб.

5. Ознайомлення зі змінами в «Порядку проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві» затверджений постановою КМУ від 17.04.2019 р. № 337 та про дотримання Закону України «Про охорону праці»  на підприємствах, установах та організаціях Переріслянської ОТГ незалежно від форм власності.

Головний спеціаліст-страховий експерт з охорони праці Гутин Г.І. звернула увагу присутніх, що даний порядок дозволяє гарантувати страховий захист на випадок виробничих травм та професійних захворювань на всіх застрахованих осіб, фізичних осіб  або підприємців, які проводять незалежну професійну діяльність, членів фермерських господарств, осіб, які працюють на умовах цивільно-правового договору.

Гутин Г.І. ознайомила із основними змінами та новими нормами Порядку розслідування  та обліку нещасних випадків, що набудуть чинності з 01 липня 2019 року:

- даним документом продовжено строки проведення розслідування нещасного випадку або професійного захворювання до 5 робочих днів (проти 3 днів), спеціальне розслідування –до 15робочих днів (проти 10).

- рішення щодо визнання нещасного випадку або гострого професійного захворювання пов’язаного чи не пов’язаного з виробництвом приймається комісією шляхом голосування.

- зменшено кількість документів, які оформляються за результатами роботи комісії з розслідування, складається акт за формою Н-1/П (якщо нещасний випадок пов'язаний з виробництвом), а Н-1/НП (якщо не пов'язаний з виробництвом), акт форми Н-5 скасовано.

- строк давності для розслідування нещасних випадків на виробництві  та професійних захворювань становить 3 роки з дня їх настання. У разі встановлення факту нещасного випадку рішенням суду розслідування проводиться незалежно від дати настання.

Сектор взаємодії з правоохоронними органами, оборонної та мобілізаційної роботи, надзвичайних ситуацій та охорони праці