Попередити наслідки повені
Такого стихійного лиха, яке зараз є на Прикарпатті, в області не було з 2008 року. Завдано великих матеріальних збитків, і що найстрашніше – є людські втрати.
Але, як говорять в народі, біда сама не приходить. Вслід за повінню можуть прийти інші негаразди, і одне з них - інфекційні захворювання.
Адже вода розмила вміст гноївок і вигрібних ям. Вживання сирої некип’яченої води і недоброякісних продуктів загрожує виникненню водних епідемій та харчових отруєнь, ознаками яких є: блювота, діарея, біль в животі, підвищена температура тіла.
Тому Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області пропонує дотримуватись наступних порад з метою попередження епідемічних ускладнень:
- Для пиття і приготування їжі - використовувати воду питну бутильовану воду або з централізованих джерел водопостачання.
- НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з забруднених джерел водопостачання.
- НЕ пити сиру, непереварену воду. Для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і проварена, для пиття та приготування їжі мати з собою запас води питної.
- При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою. При споживанні дітьми - обдати окропом.
- При харчуванні у непристосованих умовах виключати контакт продуктів з ґрунтом та піском.
- Перед приготуванням їжі та перед її вживанням обов'язково мити руки з милом.
- Обов'язково мити руки після відвідування туалетів.
- У зв’язку з випадками підтоплень громадських та індивідуальних криниць, трубчатих колодязів необхідно зробити наступне.
Із забруднених криниць слід відкачати воду, почистити від намулу і продезінфікувати.
Знезаражують воду в такій екстреній ситуації гіперхлоруванням, для чого готують 10% розчин хлорного вапна (до
Можна рекомендувати також і препарат для дезінфекції води „Акватабс”, однієї таблетки якого вистачає для обеззаражування від 0,5 до 4м3 води або інші хлорвмісні препарати, які застосовують згідно інструкції. Перед проведенням дезінфекції води необхідно провести знезараження шахтної криниці (попереднє відкачування води, очищення від бруду і намулу, заміни гравійного покриття дна криниці, дезінфекція розчином хлорного вапна, внутрішньої та зовнішньої поверхні криниці (зрубу) – 5% розчином хлорного вапна).
У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.
З питань придбання реагентів для знезараження криниць звертатися: м.Івано-Франківськ вул.Галицька, 67 ПП «Хімреактиви» тел. 067-3433901, або інші спеціалізовані заклади.
Методичні рекомендації щодо дезінфекції колодязів
Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області звертає увагу жителів краю: заходи по санації колодязів за епідемічними показниками для покращення якості води включають в себе очистку, промивку і профілактичну дезінфекцію.
Дезінфекція колодязів, які потрапили в зону підтоплення, включає:
- попередню дезінфекцію колодязя;
- очищення колодязя;
- повторну дезінфекцію колодязя.
Попередня дезінфекція шахтного колодязя.
Перед дезінфекцією колодязя розраховують обсяг води в ньому (в м3), який дорівнює площі кільця колодязя (в м2) на висоту водяного стовпа (в м).
Виконують дезінфекцію наступним чином: готують 10% -й освітлений розчин хлорного вапна. Для цього
Розрахункову кількість дезінфекційного засобу розчиняють у невеликій кількості води, налитої у відро, до отримання рівномірної суміші, освітлюють відстоюванням і виливають цей розчин у колодязь. Воду у колодязі добре перемішують протягом 15 - 20 хв. жердинами чи частим опусканням та підніманням відра на тросі. Потім колодязь закривають кришкою і залишають на 1,5 - 2 години.
Очищення криниці.
Очищення проводиться через 1,5 - 2 години після попередньої дезінфекції колодязя. Колодязь повністю звільняють від води, очищають від потрапляння в нього сторонніх предметів і накопичення мулу. Стінки шахти очищають механічним шляхом від забруднень. Вибрані з колодязя бруд та мул вивозять на звалище або занурюють в заздалегідь викопану яму на відстані не менше
Стінки шахти очищеного колодязя при необхідності ремонтують, потім зовнішню і внутрішню частину шахти зрошують з гідропульта 5% -ним розчином хлорного вапна (або іншим засобом, приготованим за інструкцією до препарату) з розрахунку
Перед тим як людина спускається у колодязь, перевіряють, чи не накопичився там СО2 , для чого у відрі на дно колодязя опускають запалену свічку. Якщо вона гасне, то працювати можна тільки в ізолювальному засобі індивідуального захисту органів дихання.
Повторна дезінфекція колодязя.
Після очищення, ремонту та дезінфекції стінок шахти приступають до повторної дезінфекції колодязя.
Витримують час, протягом якого колодязь знову заповнюється водою, повторно визначають обсяг води в ньому (в м3) і вносять потрібну кількість розчину хлорного вапна або іншого дезинфікуючого препарату згідно з інструкцією із застосування. Наприклад, при використанні хлорвмісних таблеток «Акватабс» -8,67 необхідно 5 таблеток на 1 куб. м (
Після внесення дезинфікуючого розчину воду в колодязі перемішують протягом 10 хвилин, колодязь закривають кришкою і залишають на 6 годин, не допускаючи забору води з нього.
Після закінчення зазначеного терміну наявність залишкового хлору у воді визначають якісно - за запахом.
При відсутності залишкового хлору у воду додають 0,25 - 0,3 частини початкової кількості дезинфікуючого препарату і витримують ще 3 - 4 години.
Після повторної перевірки на наявність залишкового хлору і позитивних результатів такої перевірки (наявність запаху хлору), проводять відкачку води до зникнення різкого запаху хлору.
Контроль за ефективністю дезінфекції колодязя проводиться лабораторно. І лише після цього воду можна використовувати для питних і господарсько-побутових цілей.
При використанні іншого дезінфікуючого засобу, необхідно користуватися інструкцією щодо застосуванню цього препарату.