Березень. В Україні — це чудова весняна пора, якій радіють і природа, і люди. Саме в ту березневу пору послав Всевишній нашому народові Генія і національного Пророка Тараса Шевченка. Господь Бог кожному народові дав якусь велетенську постать, котра була б його зорею, проявом його душі. У нашого народу такою постаттю є Тарас Шевченко, якого величають Велетнем Духа, українським Мойсеєм, Пророком, Батьком, Кобзарем і багатьма іншими славетними іменами.

    9 березня  в Гаврилівській бібліотеці Переріслянської ОТГ до 205 річниці з дня народження  Т.Г.Шевченка відбулося свято "Ім’я Шевченка стукає в серцях".  Марія Мельник ознайомила присутніх  з життєвим і творчим шляхом Тараса Григоровича і наголосила, що ми не просто вшановуємо пам’ять про генія, але повинні відчути, як через його твори проходить любов до України, народу, пісні, рідної мови. Ведучі Іванна Одокій та Роман Мельник розказували цікаві і маловідомі факти із життя Великого Кобзаря. Марійка Мороз, Тетяна Федоришин, Софія Казюк читали вірші "Лілея", "Катерина", "Тополя", а Іванна Одокій з трепетом у серці продекламувала уривок з твору "Наймичку". Андрій Гавкалюк розказав вірш "Мені 13-й минало".
     Завідуюча бібліотекою  представила книжкову виставку "Сяє геній Кобзаря", ознайомила присутніх з творами поета, подякувала учасникам та всім присутнім за проведене свято і завершила словами: "Шануйте рідну землю, наш народ, нашу рідну мову, своїх матерів, будьте гідними онуками великого Кобзаря!".

Щовесни, коли тануть сніги

 І на рясті просяє веселка,

Повні сил і живої снаги

Ми вшановуєм пам´ять Шевченка.

Провіснику волі, великий титане,

Справдилися думи пророчі твої.

Приймай же данину любові і шани

Од вільних народів нової сім´ї.

В історії назавжди залишаються імена, які з гордістю вимовляє, пам’ятає і шанує людство. У перші березневі дні ми знову згадуємо великого сина нашого народу - Тараса Шевченка. 205 років минуло з дня народження поета, проте і нині  живе під сонцем України Кобзареве слово, слово великої, непогасної любові до свого народу, своєї землі.
     10 березня, після служби Божої членкині клубу "Берегиня" завітали до Гаврилівської бібліотеки на чергове засідання. Завідувачка бібліотекою представила книжкову виставку "Сяє геній Кобзаря", де відразу з уст точилися пісні "Реве та стогне Дніпр широкий", "По діброві вітер виє", "Думи мої, думи мої" і ін.
     За філіжанкою кави згадували і розказували вірші Шевченка.