Фото без описуПрактично щодня ми зіштовхуємось із жахливими випадками жорстокого поводження відносно дітей. Їх залишають самих вдома на кілька діб, морять голодом, недоглядом доводять до захворювань та інвалідності…зазвичай, ці випадки виявляються: сусідами, соціальними службами, поліцією, медиками. Що далі? Далі, дітей можуть вилучити до притулків, інтернатних закладів, дитячих будинків. Дитина зі звичних умов, нехай навіть і плачевних, опиняється в закладах фактично закритого типу, серед таких же дітей. До слова, заклади інтернатного типу в найближчі роки повинні припинити свою діяльність. Їх місце займуть фостерні сім’ї – сім’ї патронатних вихователів.

Патронат над дитиною – це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на той період, коли дитина, її батьки або інші законні представники долають складні життєві обставини.

Метою патронату над дитиною є забезпечення захисту прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом з батьками/законними представниками, надання їй та її сім’ї послуг, спрямованих на повернення у сім’ю відповідно до найкращих інтересів дитини.

Фото без описуПатронатним вихователем може бути громадянин України, який має досвід виховання дитини, відповідні житлові умови для надання послуг з догляду, виховання та реабілітації дитини у своєму (або найманому) помешканні.

За надані послуги з догляду та виховання дитини патронатному вихователю виплачується заробітна плата в розмірі 5 прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць (на сьогодні – 9605 грн.).

Якщо в сім’ю патронатного вихователя влаштовується дитина до 1 року, дитина з інвалідністю, де одночасно двоє і більше дітей, розмір грошового забезпечення збільшується на 10% за кожну дитину. 

Крім того, виплачується соціальна допомога на дитину в розмірі двох прожиткових мінімумів для дітей відповідного віку на місяць:

 - для дітей до 6 років 3252 грн,

- від 6 до 18 років – 4054 грн. 
 

Обов’язкові умови створення патронатної сім’ї:
 

- патронатний вихователь повинен бути офіційно безробітним;
- у нього має бути помічник (зазвичай член сім’ї, що проживає разом – чоловік, батьки, повнолітні діти);
- у нього не повинно бути на вихованні малолітніх дітей;
- і вихователь, і помічник проходять навчання, що складається з 9 сесій по 2 дні.

Кандидат у патронатні вихователі, який пройшов первинний відбір, разом з повнолітнім членом своєї сім’ї, що братиме участь у наданні послуги патронату над дитиною, на клопотання соціального закладу проходить обов’язкове навчання за програмою, затвердженою Мінсоцполітики. За результатами навчання регіональний центр видає кандидатові в патронатні вихователі та членові його сім’ї довідку про проходження навчання і в разі його успішного проходження – рекомендацію про можливість надання послуги з патронату над дитиною.

Орган опіки і піклування протягом місяця, у разі наявності рекомендації про можливість надання послуги з патронату над дитиною, укладає з кандидатом у патронатні вихователі договір про надання послуги з патронату над дитиною. Обов’язки, права та відповідальність патронатного вихователя під час перебування дитини в його сім’ї визначаються договором про патронат над дитиною, типову форму якого затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 16 березня 2017р. №148.

             Строк перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя не може перевищувати 3 місяці, в окремих випадках він може тривати до 6 місяців.

Усіх, кого зацікавила дана інформація, просимо звертатися до сектору у справах дітей, праці та соціального захисту населення Переріслянської ОТГ за адресою с. Перерісль, вул. С.Стрільців 21,

тел. (03475) 64-4-95.