Практично щодня ми зіштовхуємось із жахливими випадками жорстокого поводження відносно дітей. Їх залишають самих вдома на кілька діб, морять голодом, недоглядом доводять до захворювань та інвалідності…зазвичай, ці випадки виявляються: сусідами, соціальними службами, поліцією, медиками. Що далі? Далі, дітей можуть вилучити до притулків, інтернатних закладів, дитячих будинків. Дитина зі звичних умов, нехай навіть і плачевних, опиняється в закладах фактично закритого типу, серед таких же дітей. До слова, заклади інтернатного типу в найближчі роки повинні припинити свою діяльність. Їх місце займуть фостерні сім’ї – сім’ї патронатних вихователів.

Патронат над дитиною – це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на той період, коли дитина, її батьки або інші законні представники долають складні життєві обставини.

Метою патронату над дитиною є забезпечення захисту прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом з батьками/законними представниками, надання їй та її сім’ї послуг, спрямованих на повернення у сім’ю відповідно до найкращих інтересів дитини.

Патронатним вихователем може бути громадянин України, який має досвід виховання дитини, відповідні житлові умови для надання послуг з догляду, виховання та реабілітації дитини у своєму (або найманому) помешканні.

За надані послуги з догляду та виховання дитини патронатному вихователю виплачується заробітна плата в розмірі 5 прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць (на сьогодні – 9605 грн.).

Якщо в сім’ю патронатного вихователя влаштовується дитина до 1 року, дитина з інвалідністю, де одночасно двоє і більше дітей, розмір грошового забезпечення збільшується на 10% за кожну дитину. 

Крім того, виплачується соціальна допомога на дитину в розмірі двох прожиткових мінімумів для дітей відповідного віку на місяць:

 - для дітей до 6 років 3252 грн,

- від 6 до 18 років – 4054 грн. 
 

Обов’язкові умови створення патронатної сім’ї:
 

- патронатний вихователь повинен бути офіційно безробітним;
- у нього має бути помічник (зазвичай член сім’ї, що проживає разом – чоловік, батьки, повнолітні діти);
- у нього не повинно бути на вихованні малолітніх дітей;
- і вихователь, і помічник проходять навчання, що складається з 9 сесій по 2 дні.

Кандидат у патронатні вихователі, який пройшов первинний відбір, разом з повнолітнім членом своєї сім’ї, що братиме участь у наданні послуги патронату над дитиною, на клопотання соціального закладу проходить обов’язкове навчання за програмою, затвердженою Мінсоцполітики. За результатами навчання регіональний центр видає кандидатові в патронатні вихователі та членові його сім’ї довідку про проходження навчання і в разі його успішного проходження – рекомендацію про можливість надання послуги з патронату над дитиною.

Орган опіки і піклування протягом місяця, у разі наявності рекомендації про можливість надання послуги з патронату над дитиною, укладає з кандидатом у патронатні вихователі договір про надання послуги з патронату над дитиною. Обов’язки, права та відповідальність патронатного вихователя під час перебування дитини в його сім’ї визначаються договором про патронат над дитиною, типову форму якого затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 16 березня 2017р. №148.

             Строк перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя не може перевищувати 3 місяці, в окремих випадках він може тривати до 6 місяців.

Усіх, кого зацікавила дана інформація, просимо звертатися до сектору у справах дітей, праці та соціального захисту населення Переріслянської ОТГ за адресою с. Перерісль, вул. С.Стрільців 21,

тел. (03475) 64-4-95.