Фото без опису21 лютого 2019 року Свято рідної мови, що покликано ознайомити охочих зі скарбами рідної мови.

Рідну мову прийнято вважати мову нації, мову предків, яка пов’язує людину з її народом з попередніми поколіннями, їхніми духовними надбаннями.

Українська мова одна з найбагатших мов, пройшла нелегкий тернистий шлях, поки стала державною в незалежній Україні.

Говорячи, сьогодні, про рідну українську мову, не можна не згадати про полум’яних синів і дочок українського народу, які зберегли її і донесли до нас. Серед цих людей відомі вам: Г.Сковорода, Квітка-Основ’яненко, Л.Глібов, І.Франко, Л.Українка, О.Пчілка, М.Вовчок, О.Кобилянська та ін..

Та найбільшого розквіту наша мова досягнула у творчості Великого  Кобзаря.

Вперше, в приміщенні Переріслянської сільської ради ОТГ організовано і проведено огляд-конкурс читців, присвячений 205- річниці від дня народження Тараса Шевченка та відзначенню Дня рідної мови.

В конкурсі брали участь 29 учасників із сіл Волосова, Гаврилівка, Переросля та Фитькова.

Зразковий драматичний колектив «Хоробрі мандрівники» під керівництвом Ганни Насадюк (Переріслянського СБК) підготували літературно-музичну композицію «Ти не лукавила зо мною» та літературно-хореографічну композицію «Русалки» за творами Тараса Шевченка (хореографія – Галини Войчак); вірш Великого Кобзаря «Думка»  прозвучав у виконанні: М.Насадюка, М.Угринчук та А.Саміляк.

Цікаво представили композицію «Така її доля» за поезією Тараса Шевченка та музичними творами українських композиторів учасники зразкового драматичного колективу «Первоцвіт» під орудою Ірини Саф’ян (Фитьківського с/клубу) Л.Попович, Ю.Павлюк та Р.Йосипенко.

Переконливо до глядача промовляла «Наймичка» за однойменним твором Т.Шевченка у виконанні  Іванни Одокій  та ствердно прочитав «Розриту могилу» Андрій Романюк, яких до конкурсу підготувала Олександра Гайдаш, адміністратор-художній керівник Гаврилівського СБК.

Конкурсну програму Волосівського СБК розпочала Анастасія Бариляк поемою «Тополя» (художній керівник читця – Людмила Станчук), продовжила Іванна Котвицька, яка прочитала вірш «Лілея» (керівник – Андрій Угринчук). Успішно завершила конкурсну програму Яна Чернець уривком з поеми «Відьма» Тараса Шевченка та поезією Миколи Лотоцького «Не говори: в нас мова солов’їна» (керівник – Ігор Чернець).

На обласному конкурсі читців імені Тараса Шевченка, який відбудеться 02 березня 2019 року в приміщенні НМЦК і ТП в м. Івано-Франківську представлятиме Переріслянську ОТГ Яна Чернець з села Волосів.