Коли радіє світ, душа Різдвом співає,

Коли бажаєм кожному здоров’я і тепла,

Приходьте до Вертепу, й в Бога поблагаймо,

Для України щастя, миру і добра.

 

20 січня, в день коли християни східного обряду вшановують Собор святого Йоана Хрестителя, у Переріслянській об’єднаній територіальній громаді було проведене колоритне етнографічне дійство «Розколяда».

З давніх-давен розколяда – це традиція проводів різдвяних свят, яка ще раз підкреслює важливість Різдва. Адже свято Різдва – це час єднання, прославляння Бога, Ісуса Христа.Фото без опису

Свято розколяди – це своєрідний фестиваль народної творчості.

Цьогоріч, урочисті заходи відбувалися у будинку культури села Перерісль Комунального закладу культури «Переріслянський центр культури і дозвілля» до якого з’їхалися аматори сцени з сіл Волосова, Гаврилівки,  Переросля та Фитькова.

Урочисте дійство Божим словом освятили отець-декан Василь Панівник та отець Андрій Луканюк, які у своєму слові вели мову про те, що радісною колядою ми прославляємо Сина Божого, котрий народився в яслах, і просимо у Бога добра та благословення, а також про те, що коляда це найкращий час для єднання.

Із вітальним словом звернулася до присутніх в.о.Переріслянського сільського голови ОТГ Любов Гук: «Нехай же всі щирі побажання, які пролунали, здійсняться, а відчуття єдності допоможе нам згуртуватися... кожною сім'єю, кожним колективом, усією громадою! Хай ведуть Нас до цього споконвічні ідеали, виявлені в неперевершених своєю святковістю, красою, добром і любов'ю обрядах, звичаях і традиціях, народному колядуванні і щедруванні... Щиро вітаю всю Нашу громаду з цим святкуванням!». Також Л.Гук подякувала присутнім колективам, отцям, котрі моляться щоденно за мир і спокій у нашій державі. На завершення свого виступу побажала усім міцного здоров’я, миру та спокою в країні.

Принагідно в.о.Переріслянського сільського голови ОТГ вручила авторам проектів, які здобули перемогу у голосуванні, дипломи переможців конкурсу «Бюджет участі Переріслянської ОТГ».

Усіх, хто завітав на захід, порадували розмаєм народних колядок 12 колективів та окремих виконавців які взяли участь у святкуванні. У їх виконанні прозвучали не тільки стародавні колядки, що побутують в нашому краї, але і різні сучасні колядки, вертепні дійства та маланки.

Феєричним видалося цьогорічне дійство розколяди, яка завершила цикл новорічно-різдвяних свят.

Шкода тільки про те, що артистів було більше ніж глядачів в залі.



Зірничка з неба світло кидає,

Христос-дитятко нині рождаєсь!

Світи весело Христу і Марії,

Кріпи у серці віру й надію!

Хай ця зірничка в Різдв’яні свята

Несе все щастя до Вашої хати,

Здоров’я, втіхи, пошани від світа,

Багатства, долі і многая літа!

Христос ся Рождає! – Славімо Його!