Фото без описуДо такого висновку дійшли учасники ділової зустріч, що відбулася між керівництвом Переріслянської ОТГ та членами правління сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу "БЕСТ АГРО ГРУП" 25 жовтня  2018 р.

     Заступник голови Переріслянської ОТГ В.Д.Непеляк, В.І.Гринчак, керуюча справами виконкому У.М. Дмитрук представили та обговорили з партнерами можливості для створення селянських кооперативів як основи для розвитку підприємництва у селах ОТГ та підвищення добробуту сільських жителів. Таке переконання, відзначив В.Д.Непеляк, грунтується на тому, що ОТГ має значні ресурси та резерви у садівництві, молочній галузі, у вирощуванні худоби, свиней та кіз, виробництві мінеральної води, у вирощуванні та переробці органічної продукції. Проте, незважаючи на це та на підтримку держави, сільські жителі ще не сформували  кооперативну організацію, яка могла б перетворити цей виробничий потенціал у прибутки сільських родин.  

     У той же час досвід кооперативу "БЕСТ АГРО ГРУП", інших громад  в Україні, наголосив голова кооперативу А. В.Шелефонтюк, підтверджують той факт, що зрушити з місця підприємництво у сільській місцевості, поповнити бюджети місцевих громад та покращити соціальні стандарти життя місцевих жителів здатна саме кооперативна модель розвитку підприємництва на селі. Тим більше, що Переріслянська ОТГ вже має досвід у підтримці ініціатив сільських жителів в рамках бюджету участі, готова допомогти селянам створити громадські пасовища. ОТГ також активно співпрацює з програмою ЄС "U-LEAD з Європою", щоб покращити якість надання адміністративних послуг.

     Не випадково під час зустрічі виникла ідея підготувати та спільно реалізувати проекти "Придбання доїльних апаратів для сільського кооперативу як головної умови виробництва якісного молока для соціальних закладів Переріслянської ОТГ", "Формування альтернативного каналу збуту сільського молока через молокомати".

     Учасники зустрічі погодились з тим, що кооперація на селі, як перспективний напрямок розвиток громад залежить насамперед від молоді. Яку професію оберуть нинішні випускники шкіл, куди підуть вчитися і чи залишуться на малій батьківщині? Це тема вже іншого, соціального проекту ОТГ під назвою "Моніторинг професійних намірів випускників загальноосвітніх шкіл Переріслянської ОТГ з метою формування державного замовлення на підготовку фахівців для регіонального ринку праці".

     Нині, завдяки децентралізації, активності жителів ОТГ, державній допомозі сільським кооперативам, завдяки підтримки міжнародних донорських організацій, підкреслив В.І.Гринчак, наша ОТГ здатна успішно виконувати власні плани соціально-економічного розвитку та на цій основі покращувати добробут жителів громади.

На фото:

голова правління СОК "БЕСТ АГРО ГРУП" А.В. Шелефонтюк, член правління, сільськогосподарський дорадник В.В. Гудима