Фото без опису

 

Основний шлях передачі збудника – це безпосередній контакт тварин між собою та перенос збудника від хворої до здорової тварини через посередника, в ролі якого найчастіше виступає людина.

Інвентар, техніка, транспортні засоби, одяг, взуття, що перебували в контакті з хворими тваринами, продуктами їхньої життєдіяльності чи забою (кров, м’ясо, сало, шкіра, кістки, внутрішні органи тощо), також здатні сприяти швидкому поширенню хвороби.

Також один із шляхів потрапляння АЧС у господарство - годівля свиней необробленими кормами чи харчовими відходами.

Додатково ускладнює ситуацію поширення АЧС у популяції диких свиней, звідки цей патоген може потрапляти до свійських свиней.

Єдиний захист від АЧС – дотримання правил біобезпеки.

У спільних інфографіках з європейським проєктом EU4SaferFood та Асоціацією свинарі України розповідаємо основні шляхи потрапляння АЧС до свиногоподарств.

 

©Головне управління Держспоживслужби в Івано-Франківській області - https://vetif.gov.ua/