Фото без опису

Серпень 1944 року назавжди ввійшов в історію національного супротиву нашого краю кривавими літерами. Внаслідок каральної операції «Чорний ліс» на Заході Україди було вбито, закатовано , вивезено багато учасників визвольного руху, серед яких фізично знищено цвіт нації, але не подолано українського духу свободи та незалежності, боротьба за яку триває досі…

Разом із головою Переріслянської громади Володимиром Молдавчуком та колективом, представниками Братства ОУН-УПА Надвірнянського району, педагогами, школярами, працівниками культури , духовенством, запрошеними гостями розділив пам'ятний захід голова районної державної адміністрації Петро Хмельовський.

🕯«Вічная пам'ять…» - лунало багатоголоссям у верховітті Переріслянського лісу. Всечесні отці відправленою панахидою помянули пам'ять жертв карателів, серед яких повстанці Федір та Василь Федоришини, зв’язкова Ярина «Чайка» Клюфінська та понад двадцять мирних переріслянців.

Громадсько-політична діячка, педагог, станична Братства ОУН-УПА Надвірнянського району Євдокія Непеляк розповідає :« Цього серпневого дня совіти закинули більшовицький аркан переріслянцям на шию і затягнули його міцно, бо були вправні людолови......Сонце заходило кривавими загравами, не одна сім'я оплакувала тата, сина, брата.. А тих, хто залишився живими енкаведисти вивели на дорогу, повя'зали руки та повели в Надвірну…»

Із історичними роздумами про трагічні події минулого звернулися до присутніх кандидат педагогічних наук доцент кафедри педагогіки та освітнього менеджменту ПНУ імені Василя Стефаника Наталія Салига, голова Всеукраїнського братства ОУН-УПА Тлумацького району Петро Галига, голова Конгресу Українських Націоналістів Надвірнянського району Микола Андрейчук.

Очільник Надвірнянського району Петро Хмельовський звернувся до присутніх, а особливо до учнівської молоді та педагогів: « Як і 80 років тому наша визвольна боротьба триває досі і її національні принципи закладені в поколінні, яке відстоює право на вільне життя саме сьогодні. Тільки спільними зусиллями ми зможемо здолати агресора…Нашим основним завданням для майбутнього покоління є навчити їх нести світло, творити добро, любити свободу і Україну і ніколи не забувати тих, хто віддав життя за рідну землю».

Спогадами про повстанську визвольну боротьбу, змаганнями школярів в націоналістичному дусі, дотиком до живого духу нашої історії завершиться день на "Рибаруковій поляні"...Та не завершиться віковічне прагнення українського народу бути одноосібними господарями на власній землі.

🇺🇦Слава нашим захисникам!

🇺🇦Слава борцям за волю !

🇺🇦Слава Україні!

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису