Фото без опису

БЕРЕЖІТЬ НАЙДОРОЖЧЕ 

Уже традиційно 1 червня відзначали  Міжнародний день захисту дітей . В Україні цей день відзначається із 1998 року.

Захист дітей означає забезпечення їхнього фізичного, емоційного, соціального та психологічного благополуччя, а також захист від будь-якої форми насильства, зловживання, експлуатації та дискримінації. Це включає в себе забезпечення безпечного та здорового оточення для зростання, розвитку та навчання дітей, забезпечення доступу до освіти, медичних послуг та соціальних послуг, захист прав дітей на участь у прийнятті рішень, а також підтримку їхнього впливу на своє життя та оточуюче суспільство. Захист дітей також передбачає створення ефективних систем реагування на будь-які загрози або порушення їхніх прав.

В нашій країні питання захисту дітей стоїть досить гостро. Мільйони українських дітей за цей час залишилися без домівки, без можливості навчатися, зрештою, без доступу до медичних послуг і навіть питної води. Сховища замінили їм дитячі кімнати, лавки метро — ліжечка, а повітряні тривоги — шкільні дзвінки. Холодні, вогкі, темні приміщення, не призначені для тривалого в них перебування, стали прихистком для багатьох українських дітей. Під землею  малеча часто проводить свої дні без доступу до гарячого харчування, медикаментів та навчання Так нещадно бойові дії відбирають дитинство в маленьких українців. 

Крім того, актуальними в нашому суспільстві залишаються випадки домашнього насильства, булінг в дитячих колективах, підліткова вагітність, сирітство при живих батьках та інші проблеми, з якими щодня стикаються юні українці.  Вони втратили домівки, школи та дитячі майданчики. І хоча вони продемонстрували надзвичайну стійкість, душевні рани війни можуть залишити на них шрами на все життя.

В умовах війни багато українських дітей потребують психологічної допомоги. Центр громадського здоров'я МОЗ наводить перелік гарячих ліній та організацій, куди можна безоплатно звернутися за підтримкою:

  • Лінія Національної психологічної асоціації — 0 800 100 102 (з 10:00 до 20:00 щодня, дзвінки безоплатні). Також психологічна допомога для українців закордоном доступна за безкоштовними номерами у 21 країні Європи.
  • Лінія запобігання самогубствам Lifeline Ukraine — 7333 (цілодобово).
  • «Поруч» – спільний проєкт МОН України, Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), Українського інституту когнітивно-поведінкової терапії та ГО «ВГЦ «Волонтер»
  • Національна «гаряча лінія» для дітей та молоді від громадської організації «Ла Страда-Україна» — 0 800 500 225 (з мобільного або стаціонарного) або 116 111 (з мобільного).
  • Ветеранський простір надає психологічну допомогу дітям, які переживають наслідки обстрілів або чиї родичі перебувають на фронті.
  • «Перемога» – Telegram-канал психологічної підтримки для осіб з 8 до 22 років.
  • Благодійна організація «Голоси дітей» — безоплатна психологічна допомога для дітей і батьків — 0 800 210 106 (безоплатно в межах України), 099 198 57 95 (контакт для Viber та Telegram).