Фото без опису

За результатами щоденного моніторингу
радіаційного фону, який проводиться спільно з
фахівцями Івано-Франківської регіональної
державної лабораторії Держпродспоживслужби, в
місті Івано-Франківську перевищень рівнів
природних фонових значень не відзначалося.
За результатами аналізу вимірювань, природний
радіаційний фон на Прикарпатті можна визнати
радіаційно безпечним.

Показник потужності поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання
(радіаційний фон) на території міста Івано-Франківська станом на 01 вересня 2023
року становить 0,11 мкЗв/год. (при пороговому значенні 0,32 мкЗв/год.). За
вказаний період радіаційний фон є таким, який не перевищує властивий для цієї
території природний фон.
Крім того фахівцями Івано-Франківської регіональної державної
лабораторії Держпродспоживслужби здійснюється лабораторний контроль
радіологічних показників у харчових продуктах:
● на агропродовольчих ринках:
- овочі (середній вміст Cs – 20,23-32,19 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг));
- фрукти (середній вміст Cs – 47,22-53,14 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг));
- свіжі гриби (середній вміст Cs – 118,22-165,44 Бк/кг (при нормі 500 Бк/кг));
● на промисловому виробництві харчових продуктів:
- вода центрального водопроводу (середній вміст Cs – 0,74-1,77 Бк/кг (при
нормі 2 Бк/кг), Sr – 0,26-0,38 Бк/кг (при нормі 2 Бк/кг));
- яєчний порошок (середній вміст Cs – 3,26 Бк/кг (при нормі 400 Бк/кг), Sr –
4,88 Бк/кг (при нормі 100 Бк/кг));
- м'ясо яловичини (середній вміст Cs – 3,52-4,48 Бк/кг (при нормі 200 Бк/кг),
Sr – 2,25-4,77 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));
- м'ясо свинини (середній вміст Cs – 2,30-3,31 Бк/кг (при нормі 200 Бк/кг), Sr –
1,81-3,85 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));

- м′ясо індика та субпродукти (середній вміст Cs – 3,07-4,10 Бк/кг (при нормі
200 Бк/кг), Sr – 2,05-2,16 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));
- плоди чорниці (дикоросла) (середній вміст Cs – 97,8-197,10 Бк/кг (при нормі
500 Бк/кг), Sr – 2,49-3,97 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг));
- малина (домашня) (середній вміст Cs – 2,25-3,12 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг),
Sr – 2,13-337 Бк/кг (при нормі 10 Бк/кг));
- ожина заморожена (середній вміст Cs – 4,96 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг), Sr –
3,62 Бк/кг (при нормі 10 Бк/кг));
- озимий ріпак (середній вміст Cs – 2,89-5,19 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг), Sr–
3,26-3,39 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));
- озима пшениця (середній вміст Cs – 2,57-5,19 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг), Sr
–2,08-3,09 Бк/кг (при нормі 250 Бк/кг));
- гриби сушені (середній вміст Cs – 3,81-4,02 Бк/кг (при нормі 2500 Бк/кг),
Sr–4,05-5,08 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));
- шкіри ВРХ (середній вміст Cs – 2,74 Бк/кг (при нормі 200 Бк/кг), Sr – 9,27
Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));
- шкіри кролячі (середній вміст Cs – 4,23 Бк/кг (при нормі 100 Бк/кг), Sr –2,33
Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг)).