Фото без опису

18 червня набрали чинності зміни до Постанови Кабміну від 28 лютого 2022 р. № 164, якою визначаються окремі особливості вчинення нотаріальних дій в умовах воєнного стану.

Зокрема, було виключено пункт наступного змісту:

Перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється на час дії воєнного стану, але не більше ніж на 4 місяці. Свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям після закінчення строку для прийняття спадщини.

Цивільний кодекс України встановлює 6 місяців для звернення із заявою про прийняття спадщини.

До війни непорозумінь майже не виникало, більшість українців знали, що строк на прийняття спадщини присічний і становить 6 місяців, а у разі його пропуску доведеться отримувати згоду від інших спадкоємців або звертатися до суду із позовом про визначення додаткового строку для прийняття спадщини.

Що відбулося після повномасштабного вторгнення?

Це питання неодноразово зазнавало змін.

-З березня по червень 2022 р. перебіг строку для прийняття спадщини був зупинений.

-З 29 червня 2022 р. було встановлено, що перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється на час дії воєнного стану, але не більше ніж на 4 місяці. Тобто, фактично строк прийняття спадщини складав 10 місяців.

Разом із тим, на практиці багато нотаріусів ставилися до змін критично та відмовляли у відкритті спадкової справи у разі, якщо людина зверталася після спливу 6 місяців із мотивації, що вони керуються виключно Цивільним кодексом, який має вищу юридичну силу відносно постанови.

Аналогічного висновку дійшов і Верховний Суд у справі №676/47/21 (постанова від 25 січня 2023 р. https://cutt.ly/63AGkgo), вказавши, що законодавство не передбачає допустимості існування такої конструкції як «зупинення перебігу строку на прийняття спадщини» та можливості продовження строку на прийняття спадщину постановою Кабміну.

 Завдяки запровадженій новелі неоднозначність правозастосування усувається.

Строк для звернення із заявою про прийняття спадщини - 6 місяців.

Як бути, якщо строк на прийняття спадщини все ж пропущений?

Якщо Ви не змогли вчасно подати заяву через воєнний стан (наприклад, перебували в окупації, на військовій службі, на лікування через поранення тощо), то Ви маєте можливість:

  1. отримати письмову згоду інших спадкоємців, які прийняли спадщину, на прийняття спадщини у позасудовому порядку; або
  2. звернутися до суду із позовом про визначення додаткового строку для прийняття спадщини, як такого, що пропущений із поважних причин.

Зверніть увагу ! Разом із тим, поважність причин пропуску строку на прийняття спадщини суд буде оцінювати в кожній ситуації окремо.

Сектор Надвірнянське бюро правової допомоги

відділу безоплатної правової допомоги

Івано-Франківського місцевого центру

з надання БВПД