26 червня – Всесвітній день боротьби з наркоманією

Фото без опису

 

         У сучасному суспільстві мало хто не знає про шкоду наркотиків, але все ж ці речовини, як і раніше, продовжують приваблювати деяких людей, стаючи згубними для багатьох. Наркотичні речовини, без перебільшення, це отрута, що повільно руйнує мозок людини, її психіку та внутрішні органи. Всі наркозалежні люди довго не живуть, незалежно від виду вживаного наркотику. Вони втрачають інстинкт самозбереження, що призводить до того, що близько 60% наркозалежних, протягом перших двох років після залучення до наркотиків, вдаються до спроби самогубства. На жаль, багато з них реалізують ці спробу.
         Як свідчать статистичні дані Всесвітньої організації охорони здоров’я, здебільшого цій згубній звичці піддаються молоді люди віком від 15 до 35 років, хоча спостерігаються випадки, коли таку залежність виявляють і у людей більш старшого віку.

Нині в нашій держави із діагнозом «наркоманія» на обліку перебувають понад 60 тисяч людей.

         Психологічна залежність завжди виникає при систематичному вживанні наркотиків, але може виникнути і після одноразового прийому, наприклад, деяких синтетичних наркотиків.

            Незалежно від виду наркотичної речовини у поведінці, характері та фізіології людини настають зміни. При цьому можливі 

характерні прояви залежності від наркотиків,

на які слід звернути увагу і якнайшвидше вжити необхідних  заходів:

  • безпідставні зникнення з дому на досить тривалий час;
  • різкі несподівані зміни поведінки (необґрунтована агресивність, злобність, замкнутість, брехливість, відчуженість, неохайність);
  • поява боргів, зникнення з дому цінних речей і грошей, крадіжки;
  • втрата інтересу до колишніх захоплень, занять;
  • поява в домі флаконів/пакунків тощо з невідомими речовинами;
  • наявність серед особистих речей шприців, голок, гумових джгутів, таблеток, наркотичних речовин;
  • поява у лексиконі нових жаргонних слів;
  • наявність слідів від ін’єкцій на будь-яких частинах тіла, особливо на передпліччі;
  • розлади сну (безсоння або надзвичайно тривалий сон, сон удень, важке пробудження і засинання, тяжкий сон);
  • розлади апетиту (різке підвищення апетиту або його відсутність, вживання значної кількості солодощів, поява надзвичайної спраги);
  • зміни розміру зіниць (зіниці різко розширені або звужені) та кольору шкіри (різко бліда, сірувата).

         При наркоманії страждають усі органи та системи організму. Поразка мозку – перша ланка у цьому ланцюжку. Залежно від виду наркотику та індивідуальних особливостей наслідки від наркотичної залежності на мозок розвиваються по-різному. На клітинному рівні з часом відбувається поступова загибель нейронів та скорочення міжнейронних зв’язків.

         Також розвивається поліорганна недостатність. Страждають нирки та печінка, запускаються патологічні процеси в імунній та серцево-судинній системі.

         Шкода від наркотиків сумна ще й тим, що за недотримання заходів асептики виникає дуже багато інфекційних ускладнень. Найвідоміші у цій групі гепатити В, С та страшний діагноз СНІД. При уколі нестерильної голки в організм може потрапити будь-яка інфекція.

            Ще один сегмент у частці смертності займає передозування, від якого щороку гине близько третини ін’єкційних наркоманів зі стажем до року. Результат прийому наркотиків незворотно веде до глибокого фізичного та психічного виснаження.

 

Всім потрібно пам’ятати, що ніхто з померлих наркозалежних людей не збирався продовжувати прийом наркотиків, всі хотіли лише спробувати, задовольнити свою цікавість. Але у них кінець, як правило, трагічний: загублена людська доля і власне життя!

 

Лікар-дезінфекціоніст                                   Г.Катаман