Івано-Франківською регіональною державною лабораторією Держпродспоживслужби встановлено сказ безпритульного собаки на території Яблунівської селищної громади Косівського району Івано-Франківської області.

Захворювання виявлено за результатами лабораторного дослідження методом люмінесцентної мікроскопії (звіт про результати дослідження патологічного матеріалу від 13.03.2023 № 000276 п.м./23).

З метою координації дій з ліквідації захворювання проведено засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії, рішенням якої затверджено план заходів з ліквідації сказу, визначено  неблагополучною зоною територію населеного пункту, накладено карантинні обмеження та розпочато заходи з ліквідації сказу.

В осередку захворювання вживаються всі необхідні заходи з локалізації захворювання відповідно до діючої інструкції.

 

ВАЖЛИВО ПАМ’ЯТАТИ!

Для попередження інфікування вірусом сказу:

- Не підходьте до диких тварин, які вас не лякаються, до зовнішньо нездорової кішки або собаки. Хвора тварина частіше не агресивна, квола, напівпаралізована.

- Уникайте будь-яких контактів з бродячими та дикими тваринами, навіть тими, що у даний момент не мають ознак захворювання, інфіковані тварини виділяють вірус, тобто стають заразними на 7-8 днів раніше до появи перших клінічних симптомів (кволість, агресивна поведінка, слинотеча).

- Не намагайтеся зловити тварин. Не гладьте їх, не беріть в руки. Слідкуйте за дітьми, розкажіть їм про небезпеку сказу.

- При укусі, контакті з потенційно або очевидно хворою твариною уражене місце необхідно негайно інтенсивно промити з милом, обробити перекисом водню, йодом або зеленкою та якомога швидше звернутись до лікаря, бажано в найближчий травмпункт. Кровотечу з рани не зупиняйте, разом з кров’ю вимивається вірус сказу.