На Прикарпатті радіаційний фон та радіологічні показники у харчових продуктах в межах норми
За результатами щоденного моніторингу радіаційного фону, який проводиться спільно з фахівцями Івано-Франківської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби, в місті Івано-Франківську перевищень рівнів природних фонових значень не відзначалося.
За результатами аналізу вимірювань, природний радіаційний фон на Прикарпатті можна визнати радіаційно безпечним.
Показник потужності поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання (радіаційний фон) на території міста Івано-Франківська станом на 24 лютого 2023 року становить 0,12 мкЗв/год. (при пороговому значенні 0,32 мкЗв/год.). За вказаний період радіаційний фон є таким, який не перевищує властивий для цієї території природний фон.
Крім того фахівцями Івано-Франківської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби здійснюється лабораторний контроль радіологічних показників у харчових продуктах:
● на агропродовольчих ринках:
- овочі (середній вміст Cs – 28,79-32,05 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг));
- фрукти (середній вміст Cs – 52,66-56,08 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг));
● на промисловому виробництві харчових продуктів:
- яєчні продукти (середній вміст Cs – 3,21-4,08 Бк/кг (при нормі 400 Бк/кг), St – 2,05-2,31 Бк/кг (при нормі 100 Бк/кг));
- м'ясо яловичини (середній вміст Cs – 3,28-3,45 Бк/кг (при нормі 200 Бк/кг), St – 2,51-2,76 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));
- зерно (пшениця) (середній вміст Cs – 4,37-4,39 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг), St – 2,93-3,31 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг)).