Проводити чи не проводити аналіз води? Мабуть, це питання хвилює кожного.Ця процедура вимагає певних грошових витрат, тому більшість сумнівається в раціональності цього заходу. Але, так як питання якості такої води в наш час досить актуальне,адже вона здатна приносити, як користь організму, так і шкоду через те,що все залежить від її складу - лабораторне дослідження обов’язково потрібно проводити,особливо якщо мова йде про придатність використання води в якості питної І для того, щоб знати, що саме ми вживаємо і наскільки це відповідає нормам, необхідно проводити повний лабораторний аналіз води питної – хімічний і бактеріологічний.  

 На жаль, багато споживачів при оцінці якості води довіряють своїм візуальним, нюховим або смаковим відчуттям або порадами сусідів.
Звісно, деякі параметри, такі як виражена каламутність, велика кількість осаду або накипу, неприємний запах або смак, визначити можна і самостійно, але
без загального лабораторного аналізу питної води все ж не обійтися. Своєчасне виявлення патогенних мікроорганізмів    дозволить вжити заходів з очищення питної води і уникнути небезпеки для здоров'я і життя людини.

  Бактеріологічний або мікробіологічний аналіз води
спрямований на виявлення можливого вмісту в ній патогенних мікроорганізмів, що представляють небезпеку здоров'ю людини. Тому особливу важливість він набуває на підприємствах харчової промисловості, громадського харчування, в дитячих та освітніх установах. 

   Хімічний аналіз обов'язковий для всіх без винятку джерел.
За допомогою нього досліджується і органолептичні показники - мутність, запах, колір, і компонентний склад води - її хімічні і фізичні властивості.

     Отже,кілька порад коли необхідно проводити аналіз води:

• Для оцінки можливості використання джерела водозабору для питних і господарських потреб.
  Це  важлив
о при купівлі земельної ділянки, заміського будинку або навіть міської квартири.

• Отримання розгорнутої картини хімічного і бактеріологічного стану води для вироблення методики її очищення до необхідного рівня.

   Щоб точно знати яка система фільтрації чи дезинфекції потрібна потрібно визначити ступінь забрудненості  води.

•Також оцінка ефективності роботи фільтруючої системи та ін.

• І спостереження за динамікою зміни складу води - особливо важливо для «свіжих» свердловин або колодязів. При продажі або купівлі нерухомості (переїзді на нове місце проживання і відповідно використанні нового джерела водопостачання).

• Профілактики і своєчасного виявлення мікроорганізмів,що представляють небезпеку для здоров’я людини. При проблемах зі здоров’ям у членів сім’ї. Адже багато симптомів пояснюються саме шкідливими домішками в питній воді. До нездужань, які можуть бути спровоковані забрудненою водою відносяться : алергія, шлунково-кишкові розлади,хронічні застуди та ін.).

   Тож, підсумувавши все вищесказане,не варто доводити питну воду до певного стану,коли її придатність до вживання визначається на око! Слід робити аналізи своєчасно.

   Пам’ятайте, своєчасне дослідження якості питної води дозволить уникнути багатьох неприємностей, таких як небезпечні отруєння та важкі захворювання, так як виявляє наявність шкідливих для здоров’я речовин. А це допоможе зберегти здоров’я собі і своїм близьким. Пийте якісну та безпечну воду, яка корисна та придатна для споживання.

Ви можете скористатися послугами спеціалістів Надвірнянського районного відділу ДУ «ІФ ОЦКПХ МОЗ», які проводяти мікробіологічне та фізико-хімічні дослідження питної води. Звертайтеся за адресою  м.Надвірна, м-н Шевченка, 19.

 

Начальник Надвірнянського

 районного відділу ДУ «ІФ ОЦКПХ МОЗУ»                      Оксана  Жеревчук