Фото без описуЗ 1 січня 2023 р. змінено підходи до відшкодування вартості послуги з догляду за дітьми до трьох років “муніципальна няня”. Так, відповідно до Постанови Кабміну від 30.12.2022 № 1474:

1.Збільшено розмір компенсації з 2 272 грн. до 6 700 грн.

Відтепер відшкодування вартості послуги “муніципальна няня” дорівнюватиме розміру однієї мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня відповідного року. Тобто, 6700 грн. протягом 2023 р.

2. Скорочено перелік осіб, які мають право претендувати на таку компенсацію

До 1 січня 2023 р. послуга “муніципальна няня” надавалася також для підтримки батьків, опікунів із двома і більше дітьми до 3 р.

Наразі розраховувати на компенсацію можуть батьки, опікуни для забезпечення догляду за:

  1. дитиною до 3 р., яка потребує додаткового догляду, а саме:

а) дитина з інвалідністю;

б)дитина, хвора на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня;

в)дитина, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа АБО паліативної допомоги, якій НЕ встановлено інвалідність;

г) дитиною до 3 р., якщо один із батьків, опікунів є особою з інвалідністю I чи II групи.

3. Уточнено, хто може бути “муніципальною нянею”:

1) будь-яка фізична особа - підприємець (КВЕД 97.00 та/або КВЕД 88.91);

2) юридична особа на спрощеній системі оподаткування (КВЕД 78.20 та/або КВЕД 85.10).

Тобто, юридична особа на загальній системі оподаткування НЕ може бути “муніципальною нянею”.

4. Оновлено механізм нарахування компенсації в залежності від часу здійснення догляду за дитиною.

Компенсація виплачуватиметься враховуючи час здійснення догляду на підставі акта про надану послугу в розмірі, який визначається з розрахунку 100 % мінімальної заробітної плати у погодинному розмірі, встановленої на 1 січня відповідного року, за одну годину догляду, але НЕ більше ніж 165 год. на місяць.

Зверніть увагу! Розмір компенсації послуги “муніципальна няня” не може перевищувати вартість послуги, сплачену батьками або опікунами дитини.

Інакше кажучи, наприклад, якщо згідно з актом наданих послуг няня доглядала дитину 150 год. у січні місяці, то розмір компенсації становитиме: кількість годин * мінімальну заробітну плату у погодинному розмірі на 2023 р. = 150 год * 40,46 грн = 6069 грн.

5.Розширено перелік документів, необхідних для отримання компенсації

Тепер щомісяця потрібно подавати не тільки документи, що підтверджують витрати на оплату няні (чек, розрахункову квитанцію, виписку із банківського рахунку), а і документи, що підтверджують здійснення догляду за дитиною (акт про надану послугу “муніципальна няня”) та кількість годин на місяць здійснення такого догляду.

Форма акту про надану послугу “муніципальна няня” https://cutt.ly/L2SQvgH

ВАЖЛИВО! Протягом січня 2023 р. одержувачі компенсації вартості ,,муніципальної няні” повинні підтвердити своє право на компенсацію, звернувшись із пакетом документів до структурних підрозділів з питань соціального захисту населення.