Погодні  умови впродовж вересня-жовтня та достатня кормова база сприяли зростанню популяції та щільності мишоподібних гризунів на посівах озимих культур та інших угідь.

Спеціалісти управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області інформують, що при проведенні фітосанітарного моніторингу відмічено міграцію та розселення мишоподібних гризунів на посіви озимих культур та площі багаторічних трав.

В посівах озимого ріпаку чисельність мишоподібних гризунів спостерігається від  1,0  до 3,0 жилих колоній на гектар. У посівах зернових, основний ареал шкідника відмічається у крайових смугах полів, де нараховується від поодиноких жилих нір до 1,5-2,0 жилих колоній на гектар.

Щоб не допустити пошкодження мишоподібними гризунами сільськогосподарських культур спеціалістам господарств усіх форм власності необхідно проводити систематичні обстеження. При економічному порозі шкідливості (ЕПШ) мишоподібних гризунів на зернових та ріпаку – 3, на багаторічних травах – 5 жилих колоній на гектар слід застосовувати родентициди відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

При роботі з пестицидами необхідно суворо дотримуватись регламентів застосування препаратів, правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог.