Фото без описуЗа результатами щоденного моніторингу радіаційного фону, який проводиться спільно з фахівцями  Івано-Франківської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби, в місті Івано-Франківську перевищень рівнів природних фонових значень не відзначалося.

За результатами аналізу вимірювань, природний радіаційний фон на Прикарпатті можна визнати радіаційно безпечним.

Показник потужності поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання (радіаційний фон) на території міста Івано-Франківська станом на 04 листопада 2022 року становить 0,13 мкЗв/год. (при пороговому значенні 0,32 мкЗв/год.). За вказаний період радіаційний фон є таким, який не перевищує властивий для цієї території природний фон. 

Крім того фахівцями державних лабораторій Держпродспоживслужби Івано-Франківської області здійснюється лабораторний контроль радіологічних показників у харчових продуктах:

  •  на агропродовольчих ринках:

- овочі (середній вміст Cs – 28,84-32,02 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг));

- фрукти (середній вміст Cs – 52,16-56,44 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг));

- гриби свіжі (середній вміст Cs – 114,23-163,82 Бк/кг (при нормі 500 Бк/кг));

- гриби сухі (середній вміст Cs – 614,73-676,53 Бк/кг (при нормі 2 500 Бк/кг));

- ягоди дикорослі (середній вміст Cs – 85,44-144,58 Бк/кг (при нормі 500 Бк/кг)).

  • на промисловому виробництві харчових продуктів:

- м'ясо та м'ясні продукти (середній вміст Cs – 2,97-3,21 Бк/кг (при нормі 200 Бк/кг), St – 2,51-3,30 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));

- овочі (середній вміст Cs – 2,19-11,21 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг), St 0,11-2,39 – Бк/кг (при нормі 10 Бк/кг));

- соя (середній вміст Cs – 3,86-6,24 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг), St – 2,67-3,93  Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));

- соняшник (середній вміст Cs – 6,44-12,26 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг), St – 3,17-3,39  Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));

- кукурудза (середній вміст Cs – 4,49-8,41 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг), St – 2,93-3,02  Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг)).