Зараз ми живемо від сирени до сирени. Буває так, що нам доводиться перебувати в укриттях чи  у бомбосховищі по декілька годин, а жителі деяких міст проводять там не один день.   Мінус бомбосховища в тому, що воно розташоване під землею і там холодно.  В такому місці легко переохолодитися та захворіти. На додачу до усіх жахів війни, в Україні ще й спостерігається збільшення випадків гострих респіраторних вірусних інфекцій. У Міністерстві охорони здоров’я  України зазначають, що такий ріст є характерним для епідеміологічного сезону. У сезон захворюваності на ГРВІ та інші інфекційні хвороби  перебувати у великому скупченні небезпечно для здоров'я. Варто пам’ятати, що масові скупчення людей створюють додаткові ризики передачі та розповсюдження інфекційних хвороб.  Перш за все, в зоні особливого ризику  перебувають діти та старші люди.   

       Як нам поводитися, та до чого привчити дітей, щоб залишатися здоровими в таких умовах.    

       Не замерзнути у холодному приміщенні допоможе багатошаровість: навіть кілька тонких речей, одягнених на вас, створять додатковий утеплюючий прошарок. Не знімайте у бомбосховищі взуття, навіть якщо ви озброїлися теплими пледами та сидите на карематах: так ви не переохолодите ноги, які завжди починають мерзнути першими. Люди, яким довго доводиться сидіти в підземних укриттях часто скаржаться на болі в спині. А все через те, що вони спираються на холодні стіни. Обов’язково подбай про зону попереку, щоб не переохолодити нирки, що може обернутися пієлонефритом або циститом  

      Грітися важливо і з середини. Алкоголь — найгірший засіб для обігріву, адже він дає тільки оманливе відчуття тепла. Краще пити гарячий чай із лимоном або імбиром,  чи навіть просто дуже теплу воду, які можна взяти з собою у термос. Від кави в холодному  приміщенні краще відмовитися.

       Крім холоду в укритті та підвалах підвищена вологість, яка  сприяє появі плісняви. Тривале вдихання чи контакт із нею може призвести до алергічних реакцій та розвитку хронічних захворювань, пов’язаних із дихальною системою (наприклад, бронхіальна астма). Якщо у дитини є аномальний нежить або постійний кашель, особливо після рухливості, зверніться до педіатра. Це допоможе виключити розвиток захворювань дихальної системи.

  Реальний спосіб профілактики  інфекційних хвороб в укритті – це уникати людей та просторів, де немає вентиляції повітря. Другий варіант захисту – маски. Багато хто над цим не замислюється, але є пряма залежність між таким поняттям, як інфікуюча доза (доза вірусу, яка спричиняє хворобу) і тяжкість хвороби. Грубо кажучи, якщо ви отримаєте п'ять вірусів, то організм із ними впорається, а якщо 500 – то ні. В одному варіанті у вас буде легка хвороба, а в іншому – важка. Маска дуже часто не може нас повністю захистити, але дозволяє значно зменшити дозу, що інфікує. Ще одна рекомендація – зволоження носових ходів та промивання носа сольовими розчинами. Це дозволяє зменшити вірусне навантаження. І точно не завадить дітям.

     Якщо ви маєте ознаки застуди,  але змушені перебувати в укритті варто дотримуватися кількох правил, які допоможуть зменшити ризики передачі інфекції між людьми:

  • обирайте місце у сховищі, яке найбільш віддалене від інших людей;
  • закривайте серветкою або згином ліктя ніс та рот при чханні та кашлі;

кашляйте в бік від інших людей;

  • за можливості виділіть собі окрему пляшку з водою, з якої більше ніхто не питиме, тарілку та столове наряддя;
  • надягайте захисну маску та намагайтеся знаходитися у ній більшість часу; за відсутності маски можна використати будь-яку чисту щільну тканину;
  • не забувайте про гігієну рук;
  • якщо обмежити контакти з іншими людьми неможливо, намагайтеся менше говорити, щоб не прискорювати розповсюдження вірусу.

                  Подбайте про своє здоровя та про здоровя інших.