Фото без опису01.10.2022 набув чинності Закон № 2599-IX про додаткову підставу звільнення з військової служби. Закон набув чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Згідно із законом мобілізовані особи та призвані резервісти мають право на звільнення з військової служби під час воєнного стану, якщо в них перебуває на утриманні троє і більше дітей віком до 18 років.

Військовослужбовці, які проходять військову службу за контрактом, НЕ можуть звільнитися за новою підставою. Тому, що зміни стосуються підпункту "г" пункту 2 частини четвертої статті 26 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», а конкретно — мобілізованих та призваних резервістів.

Варто зауважити, що звільнення не відбувається автоматично. Військовослужбовець повинен написати рапорт на звільнення за сімейними обставинами, зазначити підставу і додати документи, які підтверджують причину звільнення.

Зазначимо, що в нормі передбачено формулювання «перебування на утриманні», що фактично розширює цю підставу, оскільки в законопроєкті підставою для звільнення пропонувалося визнати лише «наявність 3 і більше дітей». Отже, навіть якщо діти не рідні або батьки розлучені, але й надалі батькомати забезпечують дитину, це вважається утриманням. Підтвердженням факту утримання в такому випадку можуть бути докази сплати аліментів на дитину.

 

Сектор Надвірнянське бюро правової допомоги

відділу безоплатної правової допомоги

Івано-Франківського місцевого центру

з надання БВПД