Спеціалісти управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби Прикарпаття звертають увагу землекористувачів та власників присадибних ділянок: з початком цвітіння білої акації розпочався літ вишневої мухи.

Вишнева муха – небезпечний шкідник, кожна самиця якої за період свого життя – близько  місяця – відкладає до 150 яєць на зелені, достигаючі та стиглі плоди черешні, вишні, абрикосу. Личинки, розвиваючись всередині плодів, викликають їх передчасне опадання та загнивання.

Вишнева муха найбільш шкідлива в суху, теплу і сонячну погоду з температурою вище 18°С. В теплу, але похмуру погоду шкідники малоактивні і ховаються в укриттях, на нижній стороні листків, а за температури нижче 15°С – не  спарюються і не відкладають яєць.

Для боротьби з вишневою мухою на вишні і черешні середніх і пізніх строків достигання застосовують дозволені інсектициди, згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні».

Пізньостиглі сорти через 10-12 днів слід обробити повторно. Такі заходи дозволять не допустити пошкодження плодів вишні та черешні шкідником та втрати їх товарних і смакових якостей.

Заходи захисту слід проводити в тиху безвітряну погоду в ранішні та вечірні години, суворо дотримуючись вимог санітарної безпеки, охорони праці та навколишнього середовища.