Фото без описуПід час воєнного стану виникають непередбачувані обставини, за яких документи губляться чи забрати їх немає можливості. В умовах війни процедура відновлення посвідчень відрізняється.

 

Як діяти в таких ситуаціях на території України та за її межами?

 

Паспорт громадянина України чи закордонний паспорт.

У положенні передбаченому статтею 14-1 Закону «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» зазначено, що паспорт громадянина України у формі картки, що містить безконтактний електронний носій (ID-картка), та паспорт громадянина України для виїзду за кордон, які сформовані у «Дії», мають таку ж юридичну силу, що й звичайні. Тому у разі втрати паспорта варто використовувати мобільний застосунок “Дія”.

 

?Подати документи на оформлення ID-картки та закордонного паспорта, а також відновити втрачені документи можна у центрах надання адміністративних послуг (ЦНАП).

 

?Також, з 15.03.2022 паспортні послуги знову доступні в підрозділах Державної міграційної служби, які знаходяться в безпечних районах, де не ведуться активні бойові дії. Підрозділи ДМС відновлюють роботу з прийому та надання адміністративних послуг, зокрема, документів для оформлення ID-картки, закордонного паспорта громадянина України, посвідок на постійне та тимчасове проживання.

 

 2.  Права водія та техпаспорт

 

 Кабінет Міністрів України постановив, що посвідчення водія, а також свідоцтва про реєстрацію — діятимуть на території України навіть після закінчення їхнього терміну.

 

3.  Як відновити документи за межами України

 

 Українські консульства займаються оформленням втрачених та протермінованих документів.

 У консульстві можна:

  • отримати інформаційну підтримку;
  • продовжити термін дії закордонного паспорта;
  • внести відомості про дітей, молодших 16 років, до паспорта одного з батьків;
  • оформити Свідоцтво про підтвердження особи на випадок, якщо у вас є лише внутрішній паспорт (старого зразка), де відсутні записи латиницею.

 

 

 

Сектор Надвірнянське бюро правової допомоги

відділу надання безоплатної правової допомоги

Івано-Франківського місцевого центру

з надання БВПД