Основним способом оповіщення населення при надзвичайних ситуаціях є передача         необхідної інформації через мережі радіомовлення та телебачення.

      З метою привернення уваги населення, органами цивільного захисту включаються електросирени,  що означає подачу попереджувального сигналу «УВАГА ВСІМ!».

Для привернення уваги населення в екстремальних випадках перед передачею інформації включаються сирени та інші сигнальні засоби.

Запам’ятайте! Сирена і переривисті гудки інших сигнальних засобів означають сигнал цивільного захисту – «Увага Всім!».

Почувши такий сигнал, негайно увімкніть радіоприймач або телевізор і слухайте повідомлення центральних та місцевих органів виконавчої влади та їх структурних підрозділів з питань надзвичайних ситуацій.

 

УКРИТИСЯ ПІД ЧАС

АРТИЛЕРІЙСЬКОГО ОБСТРІЛУ МОЖНА:

- у спеціально облаштованому бомбосховищі;

- у підземному переході;

- в будь якій канаві, траншеї, ямі;

- в трубі водостоку під дорогою;

- вздовж високого бордюру чи підмурку паркану , в каналізаційних люках;

- у підвалі під капітальними будинками старої забудови;

- в оглядовій ямі гаражу, станції технічного обслуговування.

 

НЕ МОЖНА ВИКОРИСТОВУВАТИ ДЛЯ УКРИТТЯ:

- місця під технікою (вантажівкою. автобусом);

- непідготовлені для укриття підвали;

- укриття розташовані ближче 30-50 метрів від багатоповерхових будівель;

- проходи поміж штабелями, контейнерами, будівельними матеріалами.

 

ПОРАДИ ДЛЯ НАСЕЛЕННЯ:

  • за можливості дізнайтеся, найближчі укриття – уточніть у місцевих органів влади, у житлово-експлуатаційних організаціях, або знайдіть за вказівниками «Укриття»;
  • перевірте стан укриття, ознайомтесь зі спорудою, її внутрішнім плануванням, дізнайтеся де знаходяться основні та запасні (аварійні) виходи;
  • перевірте наявність в аптечці засобів надання першої медичної допомоги і продумайте, які ліки можуть знадобитися протягом тривалого часу.

 

Заповнювати споруди фонду захисних споруд необхідно організовано, без паніки. Розміщення людей у відсіках покладається на особовий склад формувань з обслуговування захисних споруд.

Особи, які укриваються, повинні виконувати вказівки командира і особового складу формування з обслуговування захисної споруди щодо перебування у споруді, надавати їм необхідну допомогу.

Населення, яке підлягає укриттю, прибуває до споруд фонду захисних споруд із засобами індивідуального захисту, дводобовим запасом продуктів у поліетиленовій упаковці (якщо їх закладення не передбачено в таких спорудах), а також найбільш необхідними речами. Забороняється приводити тварин, приносити до споруд легкозаймисті речовини, або речовини, що мають сильний запах, а також громіздкі речі,.

Інтерактивна карта з розташуванням місць укриття розміщена на офіційному веб-порталі  Головного управління ДСНС України в областіозділ «Громадянам», «Інтерактивна карта».)

 

 

 

Обласний методичний кабінет (безпеки життєдіяльності населення)