У разі смерті чоловіка, який не перебував у шлюбі з матір’ю дитини, факт його батьківства може бути встановлений за рішенням суду.

Звернімо увагу, що суд приймає заяву про встановлення факту батьківства, якщо запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до частини 1 статті 135 Сімейного кодексу України.

У зазначеній нормі встановлено, що при народженні дитини у матері, яка не перебуває у шлюбі, у випадках, коли немає спільно заяви батьків, заяви батька або рішення суду, запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень провадиться за прізвищем та громадянством матері, а ім’я та по батькові батька дитини записуються за її вказівкою.

Отже, звернення до суду задля встановлення факту батьківства після смерті батька дитини можливо за умов:

  1. не перебування у шлюбі матері дитини та чоловіка, факт батьківства якого необхідно встановити; 

  2. здійснення запису про батька дитини відповідно до ч. 1 ст. 135 Сімейного кодексу України.

Як звернутися до суду?

Заява про встановлення факту батьківства може бути подана: матір’ю, опікуном, піклувальником дитини, особою, яка утримує та виховує дитину, а також самою дитиною, яка досягла повноліття.

Встановлення факту батьківства після смерті батька здійснюється в порядку окремого провадження.

Що для цього необхідно?

  1. Зібрати докази, які підтверджують факт батьківства; 

  2. підготувати заяву про встановлення батьківства; 

  3. подати заяву про встановлення факту батьківства до суду.

Докази.

Як встановлює стаття 76 Цивільного процесуального кодексу, доказами є:

  • пояснення сторін, третіх осіб, їхніх представників; 

  • показання свідків; 

  • письмові докази; 

  • речові докази, зокрема звуко- та відеозапису; 

  • висновки експертів. 

В якості доказів факту походження дитини від померлого батька заявники використовують всі можливі варіанти, передбачені цивільним процесуальним законодавством, зокрема, такі документи як довідки місцевих органів влади (в т.ч. з проведення поховання), довідки про склад сім'ї, фотографії, свідоцтва про хрещення дітей.

Якщо звернутися до судової практики, то в переважній більшості основними мотивами для звернення до суду із заявою про встановлення факту батьківства є:

  • оформлення спадщини після смерті батька; 

  • оформлення пенсії у зв'язку з втратою годувальника; 

  • оформлення свідоцтва про народження із записом про батька дитини, записом прізвищ дітей на прізвище біологічного батька, щоб підтвердити їх спорідненість;

При поданні до суду заяви про встановлення факту батьківства, необхідно сплатити судовий збір в розмірі, встановленому у Законі України «Про судовий збір». На сьогодні статтею 4 зазначеного Закону визначає, що фізичні особи сплачують судовий збір за заяви у справах окремого провадження в розмірі 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

 

 

Надвірнянське бюро правової допомоги

Івано-Франківського місцевого центру

з надання БВПД