Наближаються Новорічні та Різдвяні свята, і господині вже починають складати меню та закуповувати харчові продукти. На сьогодні маємо різноманітний їх вибір. До продуктових магазинів, на сільськогосподарські ринки завозяться продукти у значно більших, ніж зазвичай, обсягах та проводяться улюблені багатьма розпродажі і святкові акції. Як розібратися у їх великому асортименті, як обрати якісні та безпечні харчові продукти до святкового столу та запобігти харчовим отруєнням?

Незважаючи на піднесений настрій у передчутті свята, споживач при купівлі будь-яких продуктів харчування, особливо акційних, повинен бути уважним, щоб не зіпсувати неякісним продуктом святковий стіл.

Спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області радять пильно вивчати продукт, який купується, особливу увагу звертати на маркування, зокрема, на  склад, на  дату кінцевого споживання.

Перш ніж віддати гроші за продукти, придивіться до умов їх реалізації.  Звертайте увагу на дотримання правил гігієни продавцем: чи тримає він у чистоті своє торгове місце, чи дотримується правил викладки товару на вітрині, чи забезпечено дотримання температурних режимів та умов зберігання харчових продуктів. Уникайте купівлі продуктів у закладах торгівлі, в яких нехтують правилами гігієни.

Звертайте увагу на зовнішній вигляд харчових продуктів. Деформовані банки, зім’яті та розірвані упаковки, завітрені з неприємним запахом продукти - це ознаки порушення умов зберігання, що призводить до пошкодження товару. 

Щодо кулінарних виробів, то покупець має право запитати, коли і з чого вони були виготовлені, дізнатись про термін їх придатності, умови зберігання, тобто отримати всю інформацію, яку містить запакована продукція.

Радимо закуповувати тільки ті продукти, які вам знадобляться для приготування святкових страв, і які дійсно будуть використані до кінця зазначеного виробником терміну.

Зберігайте чеки, щоб при необхідності довести факт придбання неякісного харчового продукту. Про всі порушення в закладах торгівлі повідомляйте Держпродспоживслужбу області.

Для безпеки і профілактики харчових отруєнь утримайтеся від купівлі продуктів непривабливого зовнішнього вигляду і сумнівної якості. Уникайте місця стихійної торгівлі.

І в жодному разі не забувайте про виконання заходів безпеки в умовах коронавірусної пандемії: обов’язково користуйтеся у закладах торгівлі захисними масками, дезінфікуйте руки, забезпечуйте соціальну дистанцію у чергах.

Вдома також дотримуйтеся правил зберігання  харчових продуктів, технології приготування страв та термінів  їх споживання.

Сподіваємося, ці нескладні правила допоможуть вам зорієнтуватися, як обирати продукти правильно і з користю.