#інформує_ВолонтерБПД

Торгівля людьми - одна з найприбутковіших кримінальних галузей у світі. Прибутковість цієї сфери програє лише торгівлі зброї та наркотиків. Україна - це насамперед країна, яка постачає постраждалих, також наша країна є транзитною базою для жертв торгівлі людьми. Жертвою цього злочину може стати будь-яка людина, незалежно від статі, віку тощо. Кількість чоловіків серед жертв торгівлі людьми зростає, кількість неповнолітніх – значна та збільшується кожен день.

Україна ратифікувала Конвенцію Ради Європи про заходи щодо протидії торгівлі людьми 21 вересня 2010 року. До міжнародного законодавства щодо протидії торгівлі людьми також відносять Конвенцію ООН про боротьбу з торгівлею людьми та експлуатацією проституції третіми особами; Додатковий протокол до Конвенції ООН про боротьбу з транснаціональною організованою злочинністю. Про попередження та припинення торгівлі людьми, особливо жінками та дітьми, та покарання за неї; Декларація про викорінення насильства по відношенню до жінок (Резолюція Генеральної Асамблеї № 48/104) тощо.

В Україні основним законодавчим актом щодо протидії торгівлі людьми являється Закон України «Про протидію торгівлі людьми» який набрав чинності 15 жовтня 2011 року. Відповідно до цього Закону торгівля людьми – це здійснення незаконної угоди, об’єктом якої є людина, а так само вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, у тому числі сексуальної, з використанням обману, шахрайства, шантажу, уразливого стану людини або із застосуванням чи погрозою застосування насильства, з використанням службового становища або матеріальної чи іншої залежності від іншої особи, що відповідно до Кримінального кодексу України визнаються злочином.

Форми торгівлі людьми є різноманітні, до них можна віднести рабство, примушення до вагітності, продаж дитини, сексуальна експлуатація, примусова праця, використання людей у збройних конфліктах тощо. Найбільш поширеними видами торгівлі людьми є примусова праця та сексуальна експлуатація.

Примусова праця означає становище, відповідно до якого жертв заставляють працювати проти їх волі, використовуючи покарання або погрози, свобода таких жертв обмежена.

Сексуальна експлуатація – це використання жертви у діяльності сексуального характеру. Жертви цього виду торгівлі зазвичай перебувають у складних життєвих ситуаціях, вони легко стають об’єктами торгівлі людьми.

Відповідно до ч. 2 ст. 14 Закону України «Про протидію торгівлі людьми» особа, яка постраждала від торгівлі людьми має право на безоплатне одержання такої допомоги: 1) інформації щодо своїх прав та можливостей, викладеної мовою, якою володіє така особа; 2) медичної, психологічної, соціальної, правової та іншої необхідної допомоги; 3) тимчасового розміщення, за бажанням постраждалої особи та у разі відсутності житла, в закладах допомоги для осіб, які постраждали від торгівлі людьми, на строк до трьох місяців, який у разі необхідності може бути продовжено за рішенням місцевої державної адміністрації, зокрема у зв'язку з участю особи в якості постраждалого або свідка у кримінальному процесі; 4) відшкодування моральної та матеріальної шкоди за рахунок осіб, які її заподіяли, у порядку, встановленому Цивільним кодексом України; 5) одноразової матеріальної допомоги у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України; 6) допомоги у працевлаштуванні, реалізації права на освіту та професійну підготовку.

Інформацію щодо процесу встановлення статусу жертв торгівлі людьми, видів допомоги жертвам торгівлі людьми, та установ, які надають допомогу жертвам торгівлі людьми можна отримати звернувшись до Департаменту боротьби зі злочинами, що пов’язані з торгівлею людьми Національної поліції України за номером (044) 374 37 85. Консультації щодо протидії торгівлі людьми можна отримати, звернувшись до Національної безкоштовної гарячої лінії з питань протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів: 8 800 505 50 10. Також існує гаряча лінія Міністерства закордонних справ України для громадян України, які опинилися в надзвичайних ситуаціях за кордоном: (044) 238 16 57. Крім цього, особа, яка вважає себе жертвою торгівлі людьми, може звернутися до відповідного структурного підрозділу місцевої державної адміністрації за місцем перебування для отримання консультації.

Статтю підготовлено волонтеркою Івано-Франківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Маргаритою Гриценко.

 

#ПравоваДопомога #БПД #ІваноФранківськийМЦ_БВПД

Фото без опису