Фото без описуЧасто за отриманням правової допомоги звертаються рідні осіб, які надмірно захоплюються азартними іграми. Це призводить до того, що ними береться безліч кредитних коштів у фінансових установах, через що їхні сім'ї знаходяться у скрутному матеріальному становищі, оскільки мають великі боргові зобов`язання.

Повна цивільна дієздатність настає з 18 років, а в деяких випадках навіть з 16-ти. Але іноді трапляється, що повнолітня людина внаслідок певних обставин (захворювання або згубної звички) не може контролювати свої дії і відповідати за них. Щоб вона не завдала шкоди собі, своїй родині і майну, родичі звертаються до суду для визнання такої людини обмежено дієздатною чи недієздатною.

Підставами для обмеження цивільної дієздатності фізичної особи можуть служити:

  • психічний розлад, який істотно впливає на здатність усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними;
  • зловживання спиртними напоями, наркотичними засобами, токсичними речовинами, азартними іграми, якщо при цьому людина ставить себе і свою сім’ю у важке матеріальне становище.

Над фізичною особою, цивільна дієздатність якої обмежена, встановлюється піклування.

Обмежена у дієздатності людина може самостійно вчиняти лише дрібні побутові угоди. Правочини щодо розпорядження майном та інші правочини, що виходять за межі дрібних побутових, вчиняються тільки за згодою піклувальника. Тобто купити хліб у магазині людина, чия цивільна дієздатність обмежена, може самостійно, а от для того, щоб взяти кредит або продати нерухомість йому необхідна згода піклувальника.

Хто має право звертатися?

Заява про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи може бути подана членами її сім’ї , органом опіки та піклування, наркологічним або психіатричним закладом.

До якого суду слід подавати заяву?

Заяву про обмеження цивільної дієздатності особи подають до суду за місцем її проживання, а якщо людина перебуває на лікуванні в наркологічному або психіатричному закладі — за місцем розташування цього закладу.

Вартість:

За подання заяви про визнання громадянина обмежено дієздатним або недієздатним судовий збір не справляється.

Однак, якщо суд встановить, що заявник діяв несумлінно, з метою позбавлення дієздатності або обмеження дієздатності психічно здорової особи, суд стягує всі судові витрати із заявника.

У заяві повинно бути зазначено, стосовно яких прав варто обмежити дієздатність громадянина:

  • одержувати й самостійно розпоряджатися своїм заробітком, стипендією чи іншими доходами;
  • укладати угоди (договори дарування, купівлі-продажу, позики і т. д.).

Громадянин, про обмеження цивільної дієздатності якого подана в суд заява, стає особою, що бере участь у справі. Тому незалежно від стану здоров'я йому повинна надсилатися копія заяви.

У заяві про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи повинні бути викладені обставини, що свідчать про психічний розлад, який істотно впливає на її здатність усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, або обставини, що підтверджують дії, внаслідок яких фізична особа, яка зловживає спиртними напоями, наркотичними засобами, токсичними речовинами, азартними іграми тощо, ставить себе або свою родину, а також інших осіб, яких за законом зобов'язана утримувати, у скрутне матеріальне становище.

Суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров’я фізичної особи призначає для визначення психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Коли особа, щодо якої відкрито провадження у справі про обмеження цивільної дієздатності ухиляється від проходження експертизи, суд на засіданні за участі лікаря-психіатра може затвердити ухвалу про примусове проходження судово-психіатричної експертизи.

Поновлення цивільної дієздатності.

Поновлення повної цивільної дієздатності також відбувається за рішенням суду, якщо людина видужала або її стан покращився настільки, що вона може усвідомлювати значення своїх дій і керувати ними, а також припинила зловживати спиртними напоями, наркотичними речовинами, азартними іграми тощо.

Надвірнянське бюро правової допомоги

Івано-Франківського місцевого центру з надання БВПД