«Метою прийняття проекту закону є зміцнення та збереження здоров'я населення, пов'язане з нестачею в організмі людини вітамінів, мінеральних речовин та мікроелементів, поліпшення демографічної ситуації в Україні», – йдеться в повідомленні.

Законопроект передбачає визначення правових, економічних та організаційних засад забезпечення населення безпечним та якісним борошном,  збагаченим вітамінами, мінеральними речовинами та мікроелементами.

? Розділ І визначає  сферу дії Закону та запровадження в Україні обов’язкової фортифікації пшеничного борошна вищого та першого сортів фолієвою кислотою (вітаміном В9)

? Розділ ІІ визначає державну політику у сфері фортифікації борошна, а також повноваження Кабінету міністрів України, центральних органів виконавчої влади, місцевих державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування; державний контроль за безпекою та якістю збагаченого борошна; забезпечення безпеки та якості збагаченого борошна

? Розділ ІІІ визначає обов’язки суб’єктів господарювання у сфері забезпечення безпеки та якості збагаченого борошна та вимоги до упаковки та маркування, а також встановлює, що реклама некомерційного характеру, спрямована на профілактику мікронутрієнтної недостатності серед населення, є соціальною рекламною.

 

Довідково.

Фортифікація продуктів харчування – це практика збільшення вмісту вітамінів та мікроелементів у продуктах харчування для покращення поживних якостей їжі та позитивного ефекту для здоров’я людей.

Виробники харчових продуктів додають обрані мікронутрієнти (такі як вітамін А, D, залізо, йод, цинк тощо) до багатьох продуктів – перш за все таких як, олійно-жирові, молочні, борошно, цукор, сіль.